Πως τα φέρνει καμία φορά η ζωή. Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Οκτωβρίου του 2014 και στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου στο ΟΑΚΑ μετά το τέλος του συναρπαστικού προημιτελικού κυπέλλου Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού βρίσκονταν από πλευράς των Ερυθρολεύκων ο Κώστας Σλούκας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Λίγα λεπτά πριν οι Πειραιώτες είχαν χάσει μέσα από τα χέρια τους με απίστευτο τρόπο μια πρόκριση καθώς ήταν μπροστά στο σκορ 75-68 στο 38’ απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό με πολλές απουσίες και σε άδειο γήπεδο (λόγω χρωστούμενης τιμωρίας) και όμως ηττήθηκαν με 77-76 στην εκπνοή από κάρφωμα του Μπατίστα.

Ο Σλούκας είχε χάσει μια πολύ κρίσιμη βολή στα 6.2΄΄ (ήταν μάλιστα η πρώτη και έτσι δεν κύλησε και ο χρόνος) δίνοντας προβάδισμα μόνο ενός πόντου 76-75, ο Σπανούλης και οι συμπαίκτες του δεν έκαναν ποτέ το φάουλ που φώναζε ο πάγκος, και ο Ολυμπιακός δέχτηκε αιφνιδιασμό από επαναφορά !

Στα αποδυτήρια είχε γίνει μια τρομερή σκηνή με τους παίκτες να ζητάνε συγγνώμη από τον κόουτς και να μην θέλει κανείς να έρθει στη συνέντευξη Τύπου και ο Κώστας Σλούκας που τελικά ήρθε εξήγησε γιατί ήταν όλοι οι παίκτες τόσο αρνητικοί για να πάνε στην αίθουσα.

«Για να αναλάβουμε 100% την ευθύνη εμείς οι παίκτες. Ηταν καθαρά δικά μας τα λάθη και δεν χρειάζεται προπονητής για να μη φας αιφνιδιασμό ύστερα από εύστοχη βολή στο φινάλε !» είπε με ειλικρίνεια ο γκαρντ του Ολυμπιακού, που όμως προφανώς ξέχασε ότι το μάρμαρο το πληρώνουν οι προπονητές…

Είχε νιώσει άσχημα…

Λίγη ώρα αργότερα στο πάρκινγκ του ΣΕΦ, ο κόουτς Μπαρτζώκας δεχόταν αήθη επίθεση από ορισμένους οπαδούς του Ολυμπιακού και  ουσιαστικά τελείωνε με το χειρότερο τρόπο η πρώτη θητεία του στην ομάδα της καρδιάς του.

«Μας είχαν προετοιμάσει άψογα οι προπονητές μας και απλώς κατεβάσαμε ρολά στο τελευταίο δίλεπτο. Ο κόουτς και το τιμ ούρλιαζαν για φάουλ μετά τη δική μου εύστοχη δεύτερη βολή και ήταν σαν να μην ακούγαμε. Αντιθέτως, μπερδευτήκαμε και πέσαμε πάνω στον Διαμαντίδη χάνοντας τον Μπατίστα» παραδέχτηκε ο Κώστας Σλούκας, που αποκάλυψε ότι κανείς παίκτης της ομάδας του δεν ήθελε να έρθει στη συνέντευξη Τύπου λόγω εκνευρισμού́ για μια ηλίθια ήττα όπως τη χαρακτήρισε.

Τότε είχε νιώσει πολύ άσχημα που  από παιδαριώδη λάθη όλων όσων έπαιξαν στα τελευταία λεπτά είχε χαθεί αυτό το παιχνίδι με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν ένας εξαιρετικός προπονητής που είχε οδηγήσει ένα χρόνο πριν το Ολυμπιακό σε back to back κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Η σχέση τους τότε δεν είχε «διαταραχθεί» ακόμα όσον αφορά τον ψυχισμό του παίκτη. Αλλά και στη δεύτερη συνεύρεση τους, δεν πιάστηκαν και στα χέρια. Φυσιολογικές διαφωνίες είχαν που είχαν βγει και μέσα σε αγώνες όπως έχουν όλοι οι παίκτες και οι προπονητές.

Απλά, ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν μπόρεσε να «αγγίξει» την ψυχολογική χορδή του παίκτη για να τον κάνει (και έμπρακτα) να νιώθει πιο σημαντικός κατά τη γνώμη πάντα του παίκτη.

Διότι στην πράξη και στην ουσία ο τεχνικός του Ολυμπιακού αφενός τον προστάτευε με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούσε (ώστε να παραμένει υγιής και φρέσκος στα 33 του) και αφετέρου στο φινάλε των αγώνων,  8/10 περιπτώσεις τον είχε στη βασική πεντάδα και με μεγάλη πιθανότητα να πάρει αυτός το κρίσιμο σουτ.

Όπως έγινε άλλωστε και στους δύο πιο κρίσιμους αγώνες στη σεζόν, στον 3ο προημιτελικό με τη Φενέρ (Με μεγάλο τρίποντο, χάρισε τη νίκη, που σήμανε σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση) και στον τελικό με τη Ρεάλ (αστόχησε σε δίποντο για τη νίκη).

Καμιά εξαίρεση

Ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν είχε να πει κάτι παραπάνω με τον Σλούκα, από αυτά που είχαν πει στο γήπεδο και στις προπονήσεις αλλά και λίγο πριν τους μεγάλους αγώνες.

Αν το έκανε και του έδινε τις εγγυήσεις, με τον τρόπο που ήθελε ο παίκτης θα είχε πάει κόντρα στη φιλοσοφία του και θα είχε χάσει ίσως και τους υπόλοιπους παίκτες.

Και ένας προπονητής και άνθρωπος που δεν είχε διαφορετική αντιμετώπιση σε μύθους των ομάδων τους (όπως ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης για τον Ολυμπιακό και ο Χουάν Κάρλο Ναβάρο για τη Μπαρτσελόνα) δεν θα μπορούσε να το  κάνει για τον Κώστα Σλούκα και δεν θα το έκανε ούτε και αν ο έμπειρος γκαρντ είχε χαρίσει την Ευρωλίγκα στους Πειραιώτες.

Για αυτό και στο μυαλό του (και στις συζητήσεις με τους προέδρους) είχε σχεδιάσει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν με Βεζένκοβ και Σλούκα αλλά και χωρίς αυτούς είτε τον έναν, είτε και τους δύο.

«Σήμερα οι δρόμοι μας με τον Ολυμπιακό χωρίζουν. Ο απεριόριστος σεβασμός μου προς τους αδελφούς Αγγελόπουλους δεν επιβλήθηκε. Εμπνεύστηκε. Για αυτό αναζητούσαμε επί τόσες ώρες στην πρόσφατη συνάντηση, μια λύση. Είχαμε τον ίδιο στόχο στην ομάδα όλοι κι έτσι προχωρήσαμε, πετύχαμε, γιατί είτε χάναμε είτε κερδίζαμε, πάντα το κάναμε μαζί.

Από την εξέλιξη των γεγονότων, νιώθω ότι δεν έχω καταφέρει να εμπνεύσω τον ίδιο σεβασμό προς όλους.

Ωστόσο μια πικρία στο φινάλε δεν αλλάζει τρία υπέροχα χρόνια. Φεύγω γεμάτος και με ήσυχη συνείδηση ότι έκανα αυτό που μπορούσα και κάτι παραπάνω τιμώντας τη φανέλα, παλεύοντας με τους συμπαίκτες μου, τον κόσμο και τη διοίκηση που με εμπιστεύτηκε σε μια δύσκολη στιγμή για τον οργανισμό. Ελπίζω να ανταπέδωσα στον βαθμό που μπορούσα» έγραψε στην ανάρτησή του ο Κώστας Σλούκας και εκτός από το σεβασμό που λέει, δεν έχει την παραμικρή αναφορά για τον κόουτς. Ούτε εκεί που λέει για όλα αυτά που καταφέρανε με τους συμπαίκτες του, τους προέδρους και τον κόσμο.

Ούτε λέξη για τον άνθρωπο στον οποίο είχε υπερασπιστεί έντονα το 2014 μετά από εκείνο τον οδυνηρό αποκλεισμό.

Ουδείς μπορεί να δώσει άδικο και στις δύο πλευρές με τον προπονητή να βάζει πάνω απ’ όλα τις αρχες της ομάδας και τον παίκτη να θέλει να συνεχίσει κάπου αλλού που θεωρεί ότι θα έχει και πάλι τον σεβασμό όπως αυτός τον εννοεί και τον νιώθει.