Εμφανίστηκε στην ορκωμοσία της Βουλής καλεσμένη του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Σταμάτη, κρατώντας ένα σκύλο οδηγό. Μαζί ανέβηκαν το κόκκινο χαλί που οδηγούσε στο εσωτερικό του κτιρίου, και το έκαναν με απόλυτη φυσικότητα. Ο λόγος για την Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, τη γυναίκα που έχει ιδρύσει την πρώτη σχολή για σκύλους – οδηγούς τυφλών στην Ελλάδα.

Η κ. Γκέρτσου τυφλώθηκε στη θερμοκοιτίδα «από κακή παροχή οξυγόνου». Κατάφερε να σπουδάσει, και ίδρυσε την πρώτη σχολή εκπαίδευσης σκύλων που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί τυφλών. Τη Δευτέρα, παραβρέθηκε στην ορκωμοσία της Βουλής, στέλνοντας μήνυμα για την προσβασιμότητα  των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους.

«Απλά είναι δικαίωμά του…»

Ο σκύλος της, ο Μπάμπου, ήταν ο πρώτος σκύλος οδηγός που μπήκε στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορεί η εικόνα τους να φαίνεται αέρινη, όμως «κρύβει μέσα της ώρες εκπαίδευσης, προσπάθειας, θυσιών και κούρασης. Αυτό, είναι το αποτέλεσμα και ο κάθε τυφλός άνθρωπος που θέλει να βλέπει μέσα από τα μάτια ενός σκύλου-οδηγού, πρέπει να έχει την ανάλογη υποστήριξη αλλά και αναγνώριση. Διότι απλά είναι δικαίωμά του», όπως τονίζει η ίδια σε ανάρτησή της.

Πιο αναλυτικά, η κ. Γκέρτσου αναφέρει: « Μπήκε λοιπόν ο Μπάμπου, ο σκύλος-οδηγός μου και στη Βουλή για την ορκομωσία. Ανέμελος, χαρούμενος, σαν να πήγαινε στο πάρκο να παίξει! Γιατί για εκείνον, το ίδιο είναι! Είναι χαρούμενος που με βοηθάει και πάντα έτοιμος να πάμε παντού!

Κι εγώ, καθημερινά νιώθω ευγνώμων που η ζωή μου διασταυρώθηκε με αυτά τα υπέροχα πλάσματα, τα οποία έγιναν μια αλυσίδα για να μη μείνω ποτέ μου μόνη… Τη Λάρα τη Μέη και τώρα τον Μπάμπου!

Ο Γιώργος Σταμάτης, που πρόσφατα εξελέγη βουλευτής επικράτειας της ΝΔ, και με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, επέλεξε να μας προσκαλέσει στην ορκομωσία! Διότι η πρόσβαση στη Βουλή, πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους, ειδικότερα για αυτούς, που παλεύουν για τα κοινώς αυτονόητα: για να μπορούν απλά, να ανέβουν ένα σκαλί ή να περάσουν μια διάβαση.

Ο Γιώργος Σταμάτης δήλωσε, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας σκύλος-οδηγός, μπαίνει στη Βουλή. Η σχέση ενός σκύλου-οδηγού κι ενός τυφλού ανθρώπου, είναι σχέση ζωής. Η αέρινη εικόνα που βλέπετε, κρύβει μέσα της ώρες εκπαίδευσης, προσπάθειας, θυσιών και κούρασης. Αυτό, είναι το αποτέλεσμα και ο κάθε τυφλός άνθρωπος που θέλει να βλέπει μέσα από τα μάτια ενός σκύλου-οδηγού, πρέπει να έχει την ανάλογη υποστήριξη αλλά κι αναγνώριση. Διότι απλά είναι δικαίωμά του.

Οι σκύλοι-οδηγοί επιτρέπονται παντού βάσει νόμου».

Δείτε την ανάρτηση

Πώς ίδρυσε τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων οδηγών

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, γεννήθηκε πρόωρα στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Όμως η κακή παροχή οξυγόνου για όσο βρισκόταν στη θερμοκοιτίδα της «στοίχισε» τα μάτια της.

«Από κακή παροχή οξυγόνου στη θερμοκοιτίδα απέκτησα βλάβη στην όραση. Στο σχολείο ένιωθα άβολα, όχι για την όρασή μου, αλλά γιατί δεν προσαρμόζονταν οι άλλοι. Όταν πήγα στο πανεπιστήμιο απελευθερώθηκα, είχα δύο καθηγήτριες που με βοήθησαν», είχε πει η ίδια στο MEGA.

Κατάφερε να γίνει πειραματικός ψυχολόγος, ενώ το 2015 διορίστηκε στο ΕΣΥ.

«Από μικρή διαισθανόμουν ότι μπορώ να αντιληφθώ τους ανθρώπους απέναντί μου. Φτιάχνοντας την σχολή σκύλων οδηγών ‘Λάρα’ άλλαξα την κουλτούρα της κοινωνίας. Μεγαλώνοντας με σκύλο οδηγό έμαθα να ελέγχω καλύτερα τον χαρακτήρα μου», σημείωσε.

Δείτε τι είχε πει στο MEGA