Για ακόμη 4 χρόνια θα υποστηριχθούν οικονομικά οι δομές αστέγων στη Ρόδο και την Κω, προκειμένου να συνεχίσουν την λειτουργία τους εξυπηρετώντας ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι άστεγοι.

Για τον σκοπό αυτό, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει πρόσκληση με τίτλο «Συνέχιση λειτουργίας δομών αστέγων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», με τη συγχρηματοδότηση του ΕΚΤ+ με 1.560.000,00 ευρώ.

Ο αριθμός των κοινωνικών υποδομών που υποστηρίζονται ανέρχεται σε 3 και ο αριθμός των ωφελούμενων ανέρχεται σε 105 άτομα.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά δύο δομές στον Δήμο Ρόδου, Υπνωτήριο και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ), οι οποίες συνεχίζουν τη λειτουργία τους και μία δομή ΑΚΗΑ στον Δήμο Κω, η λειτουργία της οποίας μεταφέρεται στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθώς εντάχθηκε αλλά ξεκίνησε τη λειτουργία της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020.

φωτογραφία αρχείου

Η δράση στοχεύει στην κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων και αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγη.

Τα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ) είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Τα Υπνωτήρια είναι δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Ωφελούμενοι των προκηρυσσόμενων πράξεων είναι οι άστεγοι. Ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης

Στους αστέγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα. Η επιλογή των ωφελούμενων πραγματοποιείται από τον εκάστοτε δικαιούχο.