Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ορίστηκε για τις 15-16 Ιουλίου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Καθώς θα εξελίσσεται η κούρσα των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος θα έχουμε αφαιρέσεις απ’ το κάδρο προσώπων, προσθήκες νέων αλλά και συμμαχίες πίσω από άλλα. Οι πρώτες κινήσεις στην ιδιότυπη σκακιέρα του κόμματος – που δεν έχει σχέση με τη δελφινολογία άλλων χώρων αλλά διεξάγεται υπό το καθεστώς των ρευμάτων – ήλθαν πάντως τις τελευταίες 48 ώρες. Και όχι μόνον επειδή είχαμε οριστικοποίηση του οδικού χάρτη του κόμματος. Για παράδειγμα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που ακούστηκε έντονα λόγω και της κριτικής του στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, τελικά και δημόσια είπε πως δεν θα είναι στην εν λόγω κούρσα. Δεν απέκλεισε βέβαια την εμπλοκή του στις κομματικές διεργασίες.

Από το δίδυμο των Αλέξη Χαρίτση και Εφης Αχτσιόγλου (δίδυμο ως προς την ανανέωση και τον σημαντικό ρόλο που είχαν ως τώρα δίπλα στον Τσίπρα) πόντους κερδίζει η πρώην υπουργός και μάλιστα μια σειρά άτυπων συναντήσεων και ζυμώσεων σε κλειστό κύκλο που προηγήθηκε της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται να έπαιξαν τον ρόλο τους, αφού η Αχτσιόγλου από ανθρώπους που γνωρίζουν το παρασκήνιο θεωρείται «κλειδωμένη» υποψηφιότητα. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, ο Χαρίτσης φέρεται να μην προχωρεί σε κινήσεις που θα προωθούσαν μια δική του υποψηφιότητα.

Πλατφόρμα από Τεμπονέρα

Η περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα αποκτά από χθες ένα νέο ενδιαφέρον, αφού ο νέος εργατολόγος που έχει καταγραφεί στα σενάρια της διαδοχής επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ομιλία του από τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία. Το κείμενο έχει τα χαρακτηριστικά πλατφόρμας. Κάνει λόγο για «ήττα στρατηγική», ενώ συμπληρώνει ότι «η από τα πάνω θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία, μια μικρή ελίτ που λίγη σχέση είχε με τον μαζικό χώρο, στέρησε τη δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας». «Η ανυπαρξία στον συνδικαλιστικό χώρο, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, είναι εκκωφαντική. Δεν υπήρξαμε ποτέ κόμμα των εργατών, της νεολαίας, των επιστημόνων, των αγροτών και της διανόησης», αναφέρει ο Τεμπονέρας ανάμεσα σε άλλα.

Τάσσεται κατά ενός «fast track» συνεδρίου, ενώ δήλωσε παρών «σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου». Τονίζει δε, ότι πρέπει «ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας κλειστής γραφειοκρατίας μηχανισμών και συσχετισμών». Παλαιά στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως δεν έχει ωριμάσει η κάθοδός του στην κούρσα αν και το όνομά του είναι πάνω στο τραπέζι.  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την άλλη, με άτυπο ηγετικό ρόλο στην Ομπρέλα (το διατασικό ρεύμα θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο), φερόταν σίγουρα  ως υποψήφιος αν είχαμε την εκ νέου κάθοδο του Αλέξη Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά και τώρα, με τα νέα δεδομένα, η δική του υποψηφιότητα παραμένει «ζεστή» και έχει την καταρχάς στήριξη της Ομπρέλας, όπως λένε οι πηγές. Οπως και της Ρένας Δούρου που έχει ανεβασμένες εσωτερικές μετοχές, στηρίζεται από μέρος των προεδρικών, είχε βγει δεύτερη σε ψήφους στην ΚΕ του προηγούμενου συνεδρίου, ενώ είχε και καλή εκλογική επίδοση στον Δυτικό τομέα της Αθήνας.

Ανοιχτό παραμένει, εξάλλου, το σενάριο για κάθοδο στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος από τον Παύλο Πολάκη, αφού όταν ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους, δεν το απέκλεισε.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για εκλογή ηγεσίας

Ηταν από τις δυσκολότερες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Λογικό. Ηταν το πρώτο κομματικό όργανο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και χωρίς αυτόν. Και εκείνο που πάνω σε απόλυτα νέες και εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες έπρεπε να λάβει αποφάσεις για τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών. Ουσιαστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και χωρίς τον Τσίπρα. Παρεμπιπτόντως ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστη στη συνεδρίαση χθες, ενώ απουσίαζε τελικά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του επεισοδίου που είχε με τον Παναγιώτη Ρήγα και έλαβε εξόχως αρνητική δημοσιότητα – φαίνεται πως θα απασχολήσει την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η συνεδρίαση ξεπέρασε τις επτά (έντονες) ώρες. Και εδώ ήταν ανάγλυφες οι ανασυνθέσεις των συμμαχιών των ρευμάτων, οι στρατηγικές του χώρου αλλά και ένα είδος πόκερ που παίχτηκε για την επόμενη ημέρα. Και που είχε στο κέντρο του ένα πρόπλασμα της αντιπαράθεσης για τα χαρακτηριστικά του κόμματος και τη νέα στρατηγική του. Εδώ κατ’ αρχάς υπήρξε η εισήγηση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου για ΚΕ στις 15-16 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου (αυτό πρακτικά σημαίνει με την ίδια σύνθεση του προηγούμενου σώματος) και εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (3-10) και πριν από τη φετινή ΔΕΘ. Εδώ επήλθε συμβιβασμός της Ομπρέλας (που ήθελε γρήγορα διαδικασίες) και της πλειοψηφίας που κατέβασε την προαναφερόμενη πρόταση.

Αρνήθηκε η Γεροβασίλη

Μια ξεχωριστή θέση κατέβασε ο Διονύσης Τεμπονέρας για συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά δεν πέρασε. Σκληρό παιχνίδι παίχτηκε και με τη νέα ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σήμερα ορκίζεται και ψηφίζει. Ενώ το αρχικό σενάριο ήθελε την Ολγα Γεροβασίλη για προτεινόμενη πρόεδρο της ΚΟ, η ίδια φέρεται να αρνήθηκε αφού δεν έλαβε τις συνολικές εσωτερικές εγγυήσεις που ζήτησε. Το Σώμα κατέληξε να προτείνει τον Σωκράτη Φάμελλο (με καλούς διαύλους με όλα τα ρεύματα). Την ώρα που γινόταν η διαρροή απ’ τη συνεδρίαση ο ίδιος οδηγούσε από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα χωρίς να επιβεβαιώνει ακόμη εκείνη την ώρα τις πληροφορίες.

Τελικά και σύμφωνα με την απόφαση της ΠΓ, μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Φάμελλος και γραμματέας της ο Διονύσης Καλαματιανός. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται κατά σειρά οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη (την πρότεινε ο Παύλος Πολάκης).

Στην αρχική πρόταση των προεδρικών ήταν και ο Χάρης Μαμουλάκης, αλλά τελικά κατέληξαν στο σχήμα Παππά – Ηλιόπουλου – Τζάκρη. Οι παροικούντες μιλούν για συμβιβασμούς και παζάρια για να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Κι αυτό αφού για τον γραμματέα της ΚΟ είχαν υπάρξει προτάσεις για Τζάκρη, Καλαματιανό και Σία Αναγνωστοπούλου (προτάθηκε από την Ομπρέλα και την ομάδα των 6 συν 6, αλλά μειοψήφησε). Η Γεροβασίλη θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής. Διευθυντής της ΚΟ ορίζεται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Εντός – εκτός ο Σπίρτζης

Στη συνεδρίαση υπήρξε πρόταση από μεριάς Χρήστου Σπίρτζη για παραμονή του Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρου της ΚΟ, αλλά και με πλαισίωση ως αντιπροέδρων των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Παππά.

Πρόταση πάντως που μειοψήφησε (έλαβε μόλις τρεις ψήφους). Η ΠΓ που θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα στις νέες του διαδικασίες, ανανέωσε και την εμπιστοσύνη σε Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη για το τιμόνι του κόμματος. Ακούστηκε η άποψη μεριάς προεδρικών – για την ακρίβεια, από την ομάδα Σπίρτζη, όχι απ’ το σύνολο της τάσης – να εκλεγεί νέος γραμματέας και ΠΓ, αλλά δεν ευοδώθηκε επίσης. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει η πρόταση αυτή εκ νέου στην ΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη συνεδρίαση χθες ο Σπίρτζης δήλωσε πως παραιτείται από την Πολιτική Γραμματεία και την ΚΕ αφού θεωρεί απαράδεκτο να αποφασίζεται εκλογή προέδρου πριν να έχουν συζητηθεί οι θέσεις του κόμματος και να έχουν εκλεγεί τα νέα όργανα.

Ο ίδιος θα παραστεί και στην επόμενη ΠΓ και στην επόμενη ΚΕ και θα υποστηρίξει εκ νέου την πρότασή του (που χθες στήριξαν οι Κατερίνα Νοτοπούλου και Ζωή Καρκούλια).

Το νέο δεδομένο που βγαίνει από την Πολιτική Γραμματεία είναι μια αναδιάταξη συσχετισμών αφού σε δύο ή παραπάνω σημεία βρέθηκαν να ψηφίζουν μαζί οι της Ομπρέλας, η ομάδα των 6 συν 6 αλλά και μεγάλο μέρος των προεδρικών (χωρίς όμως τον Σπίρτζη κ.ά.).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ