Πάου Γκασόλ. Ένα όνομα, μια ιστορία. Μετά την αποχώρησή του από τα παρκέ, ο καλύτερος Ισπανός μπασκετμπολίστας όλων των εποχών θέτει νέους στόχους: την προώθηση της υγείας και του αθλητισμού, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και, κυρίως, την οικογένειά του.

Τι έχει απομείνει για τον Καταλανό από τη μέρα που οι Λος Άντζελες Λέικερς τον τίμησαν αποσύροντας τη φανέλα του με το νούμερο 16;

Τι έρχεται μετά από μια καριέρα σαν αυτή που έχετε ζήσει; Ο ίδιος απαντά χωρίς καμία αμφιβολία: «Για μένα, η μείωση της αυξανόμενης καμπύλης της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους θα ήταν ακόμη πιο σημαντική από την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος».

Λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο έχει περάσει από το δακρύβρεχτο αντίο στην αθλητική του καριέρα στο Liceu της Βαρκελώνης. Κατάφερε να φύγει όπως ήθελε: Στα 40 του, μπόρεσε να παίξει στους πέμπτους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και να φορέσει ξανά τη φανέλα της Μπάρτσα. Πλέον έχει αποφασίσει να μπει στη μάχη από άλλα πεδία. Γιατί το μεγαλείο, λέει, απαιτεί ευθύνη.

Θεωρεί ότι έχει χρέος να επιστρέψει στην κοινωνία όσα του έδωσε. Θέλει να υποστηρίξει αυτούς που όχι μόνο φιλοδοξούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαν, αλλά και να πολεμήσουν με πράξεις κάθε μέρα.

Για τον Γκασόλ, η υγεία και ο αθλητισμός είναι αποτυπώματα που είναι χαραγμένα «στο DNA του».

Για το λόγο αυτό, το Ίδρυμα Gasol, το οποίο διευθύνει μαζί με τον αδελφό του Μαρκ, εργάζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη για να μειώσει την παιδική παχυσαρκία μέσω της προώθησης υγιεινών συνηθειών ζωής.

Το Ίδρυμα επικεντρώνει το έργο του στη διερεύνηση του προβλήματος, στην εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης για οικογένειες σε ευάλωτες καταστάσεις και στην προώθηση πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού.

Καθήκοντα στα οποία συμμετέχει ο ίδιος ο Γκασόλ, αν και δεν είναι η μοναδική του ενασχόληση. Συμβουλεύει επίσης εταιρείες και επενδύει σε εκείνες που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν το μέλλον μας μέσω της Gasol16 Ventures.

«Είναι σημαντικό να προστατεύεις το ταλέντο», εξομολογείται.

Το Ίδρυμα Gasol ιδρύθηκε το 2013 από τους αδερφούς Πάου και Μαρκ Γκασόλ, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες του NBA. Γεννημένοι στην Ισπανία, οι αδερφοί Γκασόλ έχουν κερδίσει την προσοχή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τόσο για την αθλητική τους καριέρα όσο και για την κοινωνική τους δέσμευση. Από πολύ μικρή ηλικία και τα δύο αδέρφια έχουν κοινό πάθος για την υγεία των παιδιών.

Γι’ αυτό, μετά από χρόνια συνεργασίας με διάφορους οργανισμούς υπέρ των παιδιών και, αντιμέτωποι με αυξανόμενα τα νούμερα της παιδικής παχυσαρκίας, ο Marc και ο Pau Gasol ίδρυσαν το Ίδρυμα Gasol το 2013, με στόχο την προώθηση υγιεινών συνηθειών ζωής μεταξύ των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Στόχος το να συμβάλλουν έτσι στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και υγιέστερης κοινωνίας.

Οραμα τους; Καταπολεμώντας το περίπλοκο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, δεν χτίζουν έναν κόσμο στον οποίο όλα τα παιδιά μεγαλώνουν σωματικά και ψυχικά προετοιμασμένα να ευδοκιμήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης έμμεσα μερικά από τα πιο σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και προβλήματα υγείας της εποχής μας.

Εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην επίτευξη μιας κοινωνίας στην οποία το σύνθημά είναι το  «Μηδενική παιδική παχυσαρκία: είναι πραγματικότητα».