Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό με τη Πολωνία και Ουγγαρία να δημιουργούν πρόβλημα στη λήψη απόφασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο αδιέξοδο είπε: Ήρθαμε εδώ μετά από μια μακρά συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης και δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λόγω της άρνησης δυο χωρών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Είναι ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι μετανάστες να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα και να κάνουν το ταξίδι, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πλέον από την Τουρκία φεύγουν λιγότερες βάρκες γιατί ήξεραν ότι η δυνατότητα να φτάσουν στον προορισμό τους ήταν πολύ μειωμένη, είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν συμφωνίες με τις χώρες της βορείου Αφρικής για να σταματήσει αυτό. Υπάρχει αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν.

Για συνάντηση με Ερντογάν

Όπως είπε  πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την επανεκλογή και των δύο.

«Εχουμε και οι δυο νωπή εντολή και είναι η ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της».

Επεσήμανε πως στα συμπεράσματα της Συνόδου υπάρχει παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας όπου τονίζεται ότι μπορεί να επανατοποθετηθεί το πλαίσιο των σχέσεων σε μια νέα βάση. Θέλω, είπε, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και βλέπω ότι υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να μην φεύγουν βάρκες από εκεί. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας.

Τι είπε για τον Μπελέρη

Υπάρχει αναφορά για τα 20 χρόνια από την διακήρυξης της Θεσσαλονίκης να μπουν δηλαδή τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την αγανάκτησή του που ακόμα ο Φρέντι Μπελέρης είναι στην φυλακή με  αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα.

Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο», θα τεθεί στην κρίση της Ιστορίας είπε χαρακτηριστικά. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν. Θα δούμε εν καιρώ τι θα γίνει με την αντιπολίτευση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρώτο μου μέλημα είναι να προωθήσω με μεγάλη ταχύτητα το κυβερνητικό έργο». Θα βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα για το πως θα κινηθεί η αντιπολίτευση κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού