Στη μάχη κατά της ακρίβειας ρίχνει τα πρώτα όπλα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τις αμέσως επόμενες πρωτοβουλίες για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών κατά των ανατιμήσεων, ειδικά στα τρόφιμα.

Η νέα ηγεσία έχει λάβει «εντολή» από Μαξίμου για την κατάρτιση σχεδίου για την κάλυψη πολύ επίκαιρων εκτάκτων κοινωνικών αναγκών, στα οποία προβλέπεται μεταξύ άλλων η επέκταση του market pass ή και κάποιου έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτους, ενώ φαίνεται πως κλειδώνει η απόφαση μιας νέας επιταγής ακρίβειας για συνταξιούχους κοντά στα Χριστούγεννα.

Από τα παραπάνω επείγει να ληφθεί η απόφαση για επέκταση του market pass πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο λήγει τον Ιούλιο, και στη συνέχεια, με χρονικό ορόσημο την έκθεση της ΔΕΘ, βρίσκεται στα σκαριά το πλάνο για νέο επίδομα, επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, συνταξιούχους.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε χθες την «υπουργική περιοδεία» από τον νέο τσάρο της Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, με μία επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού, δείχνοντας έτσι τη βαρύτητα της τετραετίας.

Οπως είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου στο οποίο θα αποτυπώνονται πια νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές, που αφορούν το 2024.

Οπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη, πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών. «Ξεκινήσαμε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη δουλειά! Και είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και πρόσθεσε «διότι πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη τετραετία και, δεύτερον,  έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Το «καυτό» χρονοδιάγραμμα

Στο υπερνομοσχέδιο το οποίο προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο θα εντάσσονται όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα το «καυτό» χρονοδιάγραμμα για παρεμβάσεις στο φορολογικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί μετά τις προγραμματικές στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου.

Στα πρώτα νομοσχέδια θα περιλαμβάνεται, επίσης, η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, από το Υπερταμείο, όπως επίσης θα προβλέπεται από διάταξη να μπορούν να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα (είτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής).

Το νέο υπερυπουργείο πλέον έχει κάτω από την ομπρέλα του όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς η διαχείριση του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κ.λπ. μετακόμισαν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων και επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Από την εξέλιξη θα εξαρτηθούν πολλές από τις γαλάζιες δεσμεύσεις.

Ως προς το πρώτο σχέδιο νόμου, οι πληροφορίες δείχνουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις κυβερνητικές οικονομικές δεσμεύσεις που σχετίζονται με το μισθολογικό, το Δημόσιο, την αύξηση των μισθών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιπρόσθετα μέτρα στήριξης σε ευάλωτους κ.λπ.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι οι αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα, διαδικασίες απλοποίησης, βελτιωτικές κινήσεις στο MyData, όπως και στο κίνητρο εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα e-αποδείξεων. Δεν αποκλείεται στο τραπέζι του νέου υπουργού, είτε τώρα, είτε μετά τη ΔΕΘ, να βρεθούν και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης με στόχο την αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων.