Μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και την συμφωνία που υπέγραψε με τον Λουκασένκο, η ομάδα Wagner ψάχνει το επόμενο καταφύγιο της και από ότι φαίνεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αυτό όχι μόνο έχει βρεθεί, αλλά οι εργασίες κατασκευής έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι εικόνες αυτές δείχνουν ότι η Λευκορωσία κατασκευάζει με μεγάλη ταχύτητα προσωρινές υποδομές σε μία εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση. Αυτό εν μέρει αποκαλύπτει μια πιθανή τοποθεσία για τους μαχητές στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να μεταφερθούν στη χώρα μετά την αποτυχημένη ανταρσία της ομάδας κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πότε ξεκίνησε η κατασκευή

Οι κατασκευές έγιναν για πρώτη φορά ορατές σε δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν τη Δευτέρα από την Planet Labs, μια ιδιωτική εταιρεία με δίκτυο δορυφόρων μεγέθους κουτιού παπουτσιών, δύο ημέρες αφότου οι δυνάμεις του Βάγκνερ σταμάτησαν ξαφνικά την πορεία τους προς τη Μόσχα.

Μέχρι την Τρίτη, οι εικόνες έδειξαν ότι ένα αθλητικό γήπεδο που καλύπτει περίπου οκτώ στρέμματα εντός της περιφραγμένης στρατιωτικής εγκατάστασης είχε μεταμορφωθεί, γεμάτο με τουλάχιστον έξι σειρές από κάτι που φαίνεται να είναι προσωρινές κατασκευές, σαν μεγάλες σκηνές. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης παρόμοιες κατασκευές σε ανοιχτές περιοχές δίπλα στο γήπεδο.

Το μέγεθος, το χρώμα και η διάταξη των κατασκευών είναι παρόμοια με άλλα στρατόπεδα με στρατιωτικές σκηνές που έχουν κατασκευαστεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τις αρχές του 2022. Οι εικόνες φαίνονται θολές επειδή ελήφθησαν από τους δορυφόρους Dove της Planet Labs μέσης ανάλυσης. Οι δορυφόροι υψηλότερης ανάλυσης της εταιρείας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρουν καθαρή εικόνα του χώρου από την έναρξη της κατασκευής.

Source: New York Times

Μία ανάσα από το Μινσκ η βάση

Η βάση απέχει περίπου 80 μίλια από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, και περίπου 13 μίλια βορειοδυτικά της πόλης Asipovichy, η οποία στεγάζει πολλαπλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πεδίου εκπαίδευσης και ενός χώρου αποθήκευσης πυρομαχικών.

Ακόμα, η βάση χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από την 465η ταξιαρχία πυραύλων της Λευκορωσίας, η οποία συγκροτήθηκε το 1988 και μεταφέρθηκε πιο κοντά στο Asipovichy το 2018. Η μονάδα είναι η μόνη τέτοια ταξιαρχία της Λευκορωσίας που διαθέτει ρωσικούς πυραύλους Iskander, σύμφωνα με τον William Alberque, εμπειρογνώμονα πυρηνικών όπλων της δεξαμενής σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια International Institute for Strategic Studies. Οι Iskander είναι ικανοί να φέρουν τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές.

«Πράγματι τους προσφέραμε μία από τις εγκαταλελειμμένες βάσεις» λέει ο Λουκασένκο

Μια δορυφορική εικόνα της Planet Labs από τα μέσα Ιουνίου έδειξε ότι το γήπεδο στην πρώην βάση ήταν εντελώς άδειο και ελάχιστη ή καθόλου δραστηριότητα σε άλλες περιοχές της βάσης. Δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το πού θα στεγαστούν οι μισθοφόροι του Βάγκνερ στη Λευκορωσία ή πότε θα ταξιδέψουν εκεί, ενώ δεν είναι σαφές αν και πότε θα εγκαταλείψουν τη Ρωσία ή το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Οι στρατιώτες του Βάγκνερ είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό μέχρι την 1η Ιουλίου.

Αλλά ένα ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Verstka, ανέφερε τη Δευτέρα για πρώτη φορά το Asipovichy ως τοποθεσία για τη στέγαση των μαχητών του Wagner. Και η βάση ταίριαζε επίσης με τις λεπτομέρειες που έδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Γ. Λουκασένκο σε δήλωσή του την Τρίτη, στην οποία περιέγραφε ότι θα μπορούσαν να στεγαστούν οι μαχητές του Βάγκνερ.

«Πράγματι τους προσφέραμε μία από τις εγκαταλελειμμένες βάσεις. Υπάρχει ένας φράκτης, όλα είναι εκεί, προχωρήστε, στήστε σκηνές», δήλωσε ο κ. Λουκασένκο. «Θα βοηθήσουμε με ό,τι μπορούμε». Κάποια στιγμή μετά την εκκένωση της βάσης, η περιφερειακή κυβέρνηση Asipovichy συμπεριέλαβε 31 κτίρια της βάσης σε κατάλογο ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων στρατώνων, κυλικείων και εργαστηρίων. Συνολικά, σύμφωνα με την καταχώρηση, τα κτίρια βρίσκονται σε έκταση 37 στρεμμάτων γης. Η ανάρτηση ανέφερε ότι παραχωρούνται για την ανάπτυξη επιχειρήσεων- η καταχώριση φαίνεται να είναι ακόμη ενεργή.

Δείτε το βίντεο