To Ζόνεμπεργκ ήταν μέχρι πρότινος άγνωστο στη Γερμανία. Η άσημη πόλη 23.000 κατοίκων στην ανατολική Φραγκονία είναι έδρα της ομώνυμης επαρχίας Ζόνεμπεργκ, στη νότια Θουριγγία της ανατολικής Γερμανίας – μία από τις 400 συνολικά αυτοδιοικητικές μονάδες της χώρας – και περνάει στην ιστορία με μια πρωτιά: είναι η πρώτη επαρχία της Γερμανίας που αποκτά έπαρχο από το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ο Ρόμπερτ Σέσελμαν εξελέγη με 52,8%, οι οπαδοί του ξέσπασαν σε ζητωκραυγές με την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην αίθουσα εκδηλώσεων που είχε κλείσει το AfD για εκλογικό πάρτι. «Τρομερό, αυτή είναι η Δημοκρατία», φώναξε ένας υποστηρικτής του AfD, κατέγραψε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Ηταν η ίδια αίθουσα εκδηλώσεων στο Ζόνεμπεργκ, όπου ο δεδηλωμένος ακροδεξιός, Χανς Γκέοργκ Μάασεν, του CDU, πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Γερμανίας, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις παγγερμανικές εκλογές του 2021. Τώρα η σειρά του AfD να πανηγυρίσει μία μεγάλη, συμβολική επιτυχία.

Η αυξημένη συμμετοχή

Ο πρώην έπαρχος, Γιούργκεν Κέπερ, του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), υποστηρίχθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, Πράσινους, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Αριστερά (Die Linke) και Φιλελεύθερους (FDP). Αλλά συγκέντρωσε μόλις 47,2%. Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες, ο Σέσελμαν του AfD είχε πάρει 46,7%, σχεδόν 11 μονάδες μπροστά από τον χριστιανοδημοκράτη Κέπερ. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν μόνον 49,1%. Στον προχθεσινό επαναληπτικό γύρο η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά στο 59,6%. Ωστόσο, η αυξημένη συμμετοχή δεν ωφέλησε μόνον τον χριστιανοδηδημοκράτη πρώην έπαρχο, αλλά και τον ακροδεξιό ανταγωνιστή του, Σέσελμαν.

Από τη θέση του έπαρχου θα κληθεί να διαχειριστεί τα σχολεία, τις υγειονομικές υπηρεσίες, την ύδρευση, τον φορέα διαχείρισης νοσοκομείων. Αλλά η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου του AfD δεν περιλάμβανε κανένα από τα θέματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές του. Αντίθετα, ο Σέσελμαν εστίασε αποκλειστικά στα μεγάλα θέματα της επίκαιρης αντιπαράθεσης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου και τα υπόλοιπα κόμματα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το κλασικό ρεπερτόριο

Τα επιχειρήματά του ήταν το κλασικό ρεπερτόριο του AfD. Σε ένα «ντιμπέιτ» πριν από τον πρώτο γύρο, ο Σέσελμαν κινδυνολογούσε ότι «η Γερμανία θα καταντήσει η παγκόσμια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας», ζητούσε την απέλαση των παραβατικών αιτούντων άσυλο, περικοπή των επιδομάτων για όλους τους πρόσφυγες. Και δεν περιορίζονταν σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Ζητούσε τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, και την άρση των κυρώσεων στη Ρωσία. Τα συνθήματα στις αφίσες του AfD ήταν μεταξύ άλλων «Η χώρα μας, οι κανόνες μας», «Μειώστε τον ΦΠΑ», «Ασφαλή σύνορα!», «Το ντίζελ είναι υπέροχο!» και «Επειδή οι γυναίκες μας δεν είναι εύκολη λεία». Τίποτα από αυτά δεν επηρεάζει ο ίδιος. Αλλά αυτό για τους εκλογείς του ήταν αδιάφορο.

Η παρακολούθηση

Το AfD της Θουριγγίας έχει χαρακτηριστεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως αποδεδειγμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση και παρακολουθείται. Επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία είναι ο Μπγιορν Χέκε, ηγέτης του πιο ακραίου φάσματος του ακροδεξιού, εθνικολαϊστικού κόμματος. Θέλει να αξιοποιήσει την επιτυχία στο Ζόνεμπεργκ και τη δυναμική που αυτή δημιουργεί «για να προετοιμαστούμε για τις περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία, όπου μπορούμε πραγματικά να προκαλέσουμε πολιτικό σεισμό», είπε ο Χέκε. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ποσοστά γύρω στο 19% παγγερμανικά. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η δύναμή του στην ανατολική, πρώην κομμουνιστική Γερμανία. Το 2024 έρχονται τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβούργο. Και εκεί, το ΑfD περιμένει σημαντικά κέρδη.