Με την πρώτη, πανηγυρικού τύπου, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τις κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό της νέας του κυβέρνησης και ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια, προκειμένου να αποδείξει ότι τα προεκλογικά λόγια θα γίνουν άμεσα πράξη.

Με μία γενικόλογη αναφορά στην «δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών», με την εξακολούθηση της «αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα», ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασική του προτεραιότητα τη μετεξέλιξη του σχήματος του «περίφημου» επιτελικού κράτους, αλλά και την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου «αντί του Υπερταμείου, στο οποίο οι δύο εταιρείες είχαν εκχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως τόνισε.

Παράλληλα, μίλησε για την κάλυψη κάποιων «πολύ επίκαιρων, έκτακτων κοινωνικών αναγκών», αναφερόμενος ενδεικτικά στην ίδρυση «μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα – ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές – με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική».

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για «κρυφή ατζέντα» στην Υγεία – όπως είχε υποστηρίξει και με την περίπτωση του Σπύρου Πνευματικού, ο οποίος είχε μιλήσει για διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία και παρέδωσε ήδη την έδρα του στο κόμμα.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για επικοινωνιακού τύπου συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που άφησε αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα για την οικονομία και την στήριξη των πολιτών, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η κύρια ατζέντα της ΝΔ είναι η «υλοποίηση των αντιλαϊκών όρων και προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ»

«Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες από την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τη συνδρομή στο ΕΚΑΒ από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως τόνισε, «μια ημέρα μετά από ένα ακόμα τραγικό περιστατικό απώλειας συνανθρώπου μας στην Θάσο, λόγω ελλείψεων στο ΕΚΑΒ, ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο απέκλεισε νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και μίλησε για συνδρομή της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Με δεδομένο ότι το κόστος πλήρους στελέχωσης του ΕΚΑΒ είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια, ανέφερε μάλιστα η Κουμουνδούρου, «το κίνητρο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικό. Απλά ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ και μέχρι τότε θέλει να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας άλλα κενά στην Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Πυροσβεστική, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως, τα προηγούμενα χρόνια, «οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποτραπεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Εύβοια».

Και δεσμεύτηκε ότι «θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Υγείας και θα παλεύει καθημερινά μέσα και έξω από τη Βουλή για ισχυρή, ποιοτική και καθολική υγειονομική περίθαλψη».​

Η ατζέντα Χρυσοχοΐδη για τα νοσοκομεία

Την πρώτη του επίσκεψη, όμως, έκανε την Τετάρτη και ο νέος – παλιός μας… γνώριμος – υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που πήγε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και συναντήθηκε με την διοίκηση και εργαζόμενους.

Μία ημέρα νωρίτερα, εξάλλου, έγινε σαφές ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν ήδη μπει στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών που καλείται να εφαρμόσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Σημειώνεται άλλωστε πως η υλοποίηση του νέου Χάρτη Υγείας, ο οποίος προβλέπει συγχωνεύσεις δομών υγείας, αλλαγές χρήσης και μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), προβλέπει και την τοποθέτηση νέων διοικήσεων στις υγειονομικές δομές της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, «βγαίνει από τα ρούχα του», όποτε τον κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση της Υγείας…

«Τα δύσκολα είναι μπροστά»

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αμιγώς οικονομικά ζητήματα, τα οποία όμως έχουν άμεση σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για την στήριξη των πολιτών.

«Με ουσιαστικά αναπάντητα τα ερωτήματα για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της μελλοντικές προκλήσεις, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, είχε αποκλειστικά επικοινωνιακό χαρακτήρα, όπως ακριβώς έγινε και το 2019», σημείωσε ο Τομέας Οικονομικών της Χαριλάου Τρικούπη.

Και έθεσε μία σειρά «αναπάντητων» ερωτημάτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το πώς θα κάνει πράξη η κυβέρνηση «την αύξηση των μισθών κατά 25%, όταν στο μεσοπρόθεσμο προβλέπουν 13%», αλλά και το [ώς θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό των κερδών «και την ασυδοσία των κερδοσκόπων, που αυξάνουν μήνα το μήνα τις τιμές των τροφίμων ,αλλά παράλληλα και τα έσοδα του Δημοσίου».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αδιάφορη και παθητική στάση της ΝΔ» για την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέροντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Σλοβακίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των δύο χωρών, τα οποία ανακατευθύνουν πόρους στην πράσινη μετάβαση και αξιοποιούν κονδύλια του REPowerEU.

Εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πως «ήταν ο ίδιος που, μετά την τραγωδία των Τεμπών, δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη βούληση για αναπροσαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δοθούν πόροι στις σιδηροδρομικές υποδομές. Όμως στις αρχές Ιουνίου, σε τηλεοπτική συνέντευξη, έλεγε τα ακριβώς αντίθετα, αποδίδοντας ‘ασχετοσύνη’ σε όσους μιλούν για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Και καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει το ταχύτερο την παθητική στρατηγική της, που στόχευε στον κατακερματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χρήση του με πελατειακές προτεραιότητες» και να αναπροσαρμόσει, έστω και τώρα, τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου, «με σκοπό τη δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης των υποδομών και λειτουργιών του σιδηροδρόμου».

«Στο στόχαστρο η Υγεία»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τις προτεραιότητες που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό, εξαπέλυσε και το ΚΚΕ.

Τόνισε πως «η θητεία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ έχει ως κύρια ατζέντα την υλοποίηση των αντιλαϊκών όρων και προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, που κάθε άλλο παρά οδηγούν σε ‘καλύτερους μισθούς, υγεία και κράτος’ προς όφελος του λαού», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συνεδρίασης.

Παράλληλα, το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την προώθηση των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας, κάτι που θα επιδεινώσει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

«Άλλωστε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω προώθηση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, στο όνομα της κάλυψης των μεγάλων κενών στο ΕΚΑΒ, δηλαδή η επιτάχυνση της πολιτικής που έχει δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Περισσός.