Σε μια χώρα, της οποίας η ιστορία έχει γραφτεί από τους αντιπάλους της, που έπεσαν νεκροί εντός και εκτός Ρωσίας, είτε από τη βελόνα με θανατηφόρο δηλητήριο στην άκρη μιας ομπρέλας, είτε από ένα τσάι με ραδιενεργό ισότοπο Πολώνιο 210 ή ακόμα κι από ένα κραγιόν με μια μόνο σφαίρα διαμετρήματος 4.5 χιλιοστών, είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν θα κάνει διακοπές διαρκείας στη Λευκορωσία;

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο αρχηγός της Wagner βρίσκεται όντως στα εδάφη της χώρας του και ότι χαίρει εγγυήσεων για την ασφάλεια του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ίδιο προσωπικά.

Μάλιστα, όπως είπε ο Πριγκόζιν δεν θα τους επιβαρύνει καθόλου, αφού θα διαμένει στη χώρα του με έξοδα της Wagner.

Η ίδια ιστορία αλλιώς…

Λίγο διαφορετικά λέει τα πράγματα ο Μαρκ Γουόρνερ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος μιλώντας στο NBC News, αποκάλυψε ότι ο Πριγκόζιν διαμένει αυτή τη στιγμή στο Μινσκ, σε ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα, λόγω των ανησυχιών του για πιθανές απόπειρες δολοφονίας.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Ίαν Μπρέμερ, επικεφαλής του Eurasia Group που ειδικεύεται σε γεωπολιτικά θέματα, ο οποίος μιλώντας στο CNBC, είπε ότι «ο Πριγκόζιν είναι σαν νεκρός».

«Θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη εάν θα είναι… μαζί μας για καιρό. Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους που έχουν κάνει πολύ λιγότερα από αυτά που έκανε ο Πριγκόζιν και μου είναι αδιανόητο ότι θα του επιτραπεί να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ρώσοι θέλουν εκδίκηση

Στο μεταξύ, ο  πρώην αρχηγός του ρωσικού στρατού και αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, Ιγκόρ Γκίρκιν, έγραψε για τον Πριγκόζιν πως «το να τον κρεμάσουμε για τη δολοφονία των αξιωματικών μας είναι απλώς απαραίτητο για τη διατήρηση της Ρωσίας ως κράτους».

Από την πλευρά του ο Αντρέι Γκουρούλεφ, απόστρατος Ρώσος στρατηγός και νυν βουλευτής, είπε πως ο Πριγκόζιν και το «δεξί του χέρι», Ντμίτρι Ούτκιν, αξίζουν μια «σφαίρα στο κεφάλι».

Και συνέχισε επιχειρηματολογώντας στο Associated Press ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι οι προδότες σε καιρό πολέμου πρέπει να εκτελούνται».

Το όπλο στα χέρια του Πούτιν

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αναλυτής εκτός Ρωσίας που να μην περιμένει την απάντηση του Πούτιν, ο οποίος εξαιτίας του Πριγκόζιν αναγκάστηκε να απολογηθεί στο ρωσικό λαό για τις δραματικές ώρες ανασφάλειας που έζησε το περασμένο Σάββατο με τους μισθοφόρους της Wagner να θέλουν να μπουν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η ιστορία έχει δείξει, από τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο μέχρι τον Σεργκέι Σκρίπαλ, ότι το χέρι του Ρώσου προέδρου είναι μακρύ και ότι για τον ίδιο  η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που μπορεί να φαγωθεί και κρύο.