O γίγαντας του Διαδικτύου Baidu Inc, κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στην κινεζική αγορά, ανακοίνωσε ότι το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που ανέπτυξε ξεπερνά τις επιδόσεις του διάσημου ChatGPT σε αρκετές κατηγορίες επιδόσεων.

Το Ernie 3.5, νέα γενιά ενός γλωσσικού μοντέλου που απαντά σε ερωτήσεις και γράφει κείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη, ξεπέρασε το μοντέλο της αμερικανικής OpenAI στην κατανόηση κειμένου και σε «αρκετές δυνατότητες στην κινεζική γλώσσα».

Όπως αναφέρει το Reuters, η Baidu επικαλείται δοκιμές που πραγματοποίησε η κρατική εφημερίδα China Science Daily με τα προγράμματα AGIEcal και C-Evat, λογισμικό benchmark για την αξιολόγηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται εν μέσω παγκόσμιου ενθουσιασμού για την AI που ξεκίνησε πέρυσι με το ντεμπούτο του ChatGPT και επεκτάθηκε στην Κίνα, όπου δεκάδες εταιρείες έσπευσαν να αναπτύξουν τα δικά τους μοντέλα.

Τον Μάρτιο η Baidu έγινε η πρώτη μεγάλη κινεζική εταιρεία που απάντησε στην OpenAI με τη δική της υπηρεσία, το Εrnie Bot, το οποίο είναι έκτοτε διαθέσιμο για δοκιμές μόνο με πρόσκληση.

Έκτοτε πάντως έχουν παρουσιάσει δικά τους μοντέλα AI κι άλλες κινεζικές εταιρείες όπως η Alibaba και η Tencent.