Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν 23 υπουργοί και 39 αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Οι 15 είναι γυναίκες και από αυτές οι 4 είναι υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί.

Μοναδική απούσα η Ειρήνη Αγαπηδάκη που νοσεί με κοροναϊό. Η κ. Αγαπηδάκη αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την ορκωμοσία ακολουθούν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.

Παρακολουθήστε ό,τι συμβαίνει

16:40 Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης βρέθηκε ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης προκειμένου να παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του από τον Φίλιππο Σπυρόπουλο.

Ο κ. Φλωρίδης δήλωσε: Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία και σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

16:30 Την σκυτάλη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παραλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, η συνέχιση μείωσης του δημοσίου χρέους, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η υγεία του τραπεζικού συστήματος, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και της δημόσιας περιουσίας, είναι οι βασικοί στόχοι του νέου οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τον νέο υπουργό.

Αναπληρωτής υπουργός ο Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργοί οι Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.

16:30 Την σκυτάλη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παραλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, η συνέχιση μείωσης του δημοσίου χρέους, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η υγεία του τραπεζικού συστήματος, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και της δημόσιας περιουσίας, είναι οι βασικοί στόχοι του νέου οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τον νέο υπουργό.

Αναπληρωτής υπουργός ο Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργοί οι Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.

16:25  Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτης ο Παναγιώτης Μηταράκης. Πλάι του στη θέση του υφυπουργού ο Κώστας Κατσαφάδος.

Ο νέος υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη βία εναντίον των αστυνομικών αλλά και της βίας μεταξύ των ανηλίκων που όπως τόνισε τον απασχολεί ιδιαίτερα.

16:15  Τα ηνία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Στη θέση του υφυπουργού ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

15:55  Νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Κώστας Σκρέκας.

«Βασική προτεραιότητα ήταν και θα παραμείνει το να διευκολύνουμε το επιχειρείν στη χώρα μας, να διευκολύνουμε δηλαδή τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους» τόνισε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Ανάπτυξης.

Ενώ αποκάλυψε πως το οικονομικό μέτρο «το καλάθι του νοικοκυριού» το υπουργείο θα το συνεχίσει και στη νέα τετραετία.

15:50  Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, εκεί όπου παραμένει η Λίνα Μενδώνη. Στην ανανέωση της θητείας της στο υπουργείο η κα Μενδώνη δήλωσε: «αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και δεν έχουν εφαρμοστεί απολύτως. Αυτά πρέπει να γίνουν και να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς.

15:45  Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο.

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

15:35  Νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

«Έχω την προσδοκία ότι από κοινού θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σοβαρή αποστολή μας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μού ανέθεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μεγάλη τιμή για την οποία τον ευχαριστώ πολύ, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ σκληρά για να τιμήσω αυτή την τιμή» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

15:25  Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και υφυπουργός ο Γιάννης Παππάς.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με εμπιστεύτηκε για τη θέση του υπουργού. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, με ψηλά το αίσθημα του καθήκοντος και έχοντας πάνω απ’ όλα  την ευθύνη να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

15:20  Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εργασίας παρέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε δουλεύοντας σκληρά, όσες ώρες και να χρειαστούν την ημέρα χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου προσωπικό χρόνο και ξεκούραση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Στο πλευρό του νέου υπουργού, οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου.

15:15  Την σκυτάλη του υπουργείου Υγείας παίρνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

15:10 Νέος υπουργός Παιδείας ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό ο Γιάννης Οικονόμου. Υφυπουργοί οι Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα βασική μας έμφαση θα είναι σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ασφαλές» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

15:05 Ξεκίνησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα καθήκοντα του υπουργού αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας. Πλάι του στη θέση των υφυπουργών οι Γιάννης Κεφαλογιάννης και Νίκος Χαρδαλιάς.

14:55 Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από την προστασία των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής.

Υπόσχομαι πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια, τόνισε ακόμα ο κ. Κικίλιας.

14:50 Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέλαβε ο νέος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης. Υφυπουργοί ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Σταύρος Κελέτσης.

«Μια εντολή ευθύνης, μια εντολή τιμής να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό σχέδιο για το οποίο δεσμευτήκαμε για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

14:40 Τα ηνία του υπουργείου Εσωτερικών παρέλαβε η Νίκη Κεραμέως. Δίπλα της στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο Θοδωρής Λιβάνιος και υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης.

14:30 Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Τουρισμού παρέλαβαν από την Ιωάννα Δρέττα, η Όλγα Κεφαλογιάννη που αναλαμβάνει τα καθήκοντα της υπουργού Τουρισμού και η Έλενα Ράπτη που παίρνει τη θέση της υφυπουργού.

«Είναι τεράστια η συγκίνησή μου που είμαι πάλι εδώ στα γνώριμα και ωραία μέρη. Επιστρέφω σε ένα χώρο για να υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις τον πιο κρίσιμο, παραγωγικό και δημιουργικό τομέα της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε μεταξύ άλλων η Όλγα Κεφαλογιάννη.

14:20 Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Βασίλης Κασκαρέλης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Έχετε κληθεί να αναλάβετε το ΥΠΕΞ σε μια κρίσιμη περίοδο, είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητες σας θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κασκαρέλης.

Ο κ. Γεραπετρίτης με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Κασκαρέλη για την υποδοχή αλλά και τον Νίκο Δένδια για τις υπηρεσίες του την περασμένη τετραετία και σημείωσε ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.

14:15 Θυμίζουμε ότι αύριο θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη νέα κυβέρνηση.

13:45 Ξεκίνησαν να αποχωρούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί από το Προεδρικό Μέγαρο και να κατευθύνονται προς τα υπουργεία τους, όπου θα γίνουν οι παραδόσεις – παραλαβές.

13:42 Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης.

13:35 Όσοι υπουργοί έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υπογραφής του πρωτοκόλλου έχουν κάνει «πηγαδάκια».

13:25 Συνεχίζεται η υπογραφή του πρωτοκόλλου από τους υπουργούς. Κάθε ένας ή κάθε μία που υπογράφει περνάει και χαιρετάει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

13:12 Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υπογράφουν το πρωτόκολλο.

13:ο9: «Λαό δρόμο με δύναμη και κουράγιο» ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα μέλη της νέας Κυβέρνησης.

13:04 Ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας των μελών της νέας Κυβέρνησης

13:02 Στο προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

12:56 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και η Δόμνα Μιχαηλίδου που δήλωσε ότι για αυτή «αποτελεί μεγάλη προσωπική πρόκληση το υπουργείο Παιδείας», στο οποίο θα είναι υφυπουργός.

12:56 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Να αφήσουμε πίσω μας τις στιγμές του διχασμού».

12:54 Οι περισσότεροι από τους υπουργούς έχουν φτάσει για την ορκωμοσία, πολλοί από αυτούς έφτασαν με τα πόδια και συνοδεία των οικογενειών τους, με τα παιδιά των υπουργών να κλέβουν τις εντυπώσεις.

12:51 Ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε ότι θα υπάρχει «δίκαιη φορολόγηση» και «μάχη κατά της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής».

12:50 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Γιάννης Μπουγάς, υφυπουργός Δικαιοσύνης.

12:46 Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δήλωσε ότι: «Είναι μεγάλη τιμή που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια ώστε να παραμείνει η χώρα ισχυρή».

12:43 Ο Μάξιμος Σενετάκης, που αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε ότι: «Στόχος μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Εύχομαι να είμαστε και σε άλλους τομείς πρώτοι. Οι στόχοι μας είναι να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που θα μας δώσει ο πρωθυπουργός και να μπορέσουμε μέσα από το δικό μας κομμάτι. Στο κομμάτι που μας αναλογεί. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε πει προεκλογικά»

12:40 Για «νέες προκλήσεις» μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας που αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

12:37 Από τις 14:00 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις – παραλαβές στα υπουργεία και την Τετάρτη θα συγκληθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση.

12:34 Σύντομες δηλώσεις έξω από το Προεδρικό κάνουν οι νέοι υπουργοί, με κοινό σημείο ότι όλοι τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μπροστά της, ενώ ευχαριστούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή τους.

Οι περισσότεροι προσέρχονται με τις οικογένειές τους.

12:29 Από τους πρώτους που έφτασαν στο Προεδρικό ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Τζένη Μπαλατσινού.

12:28 Ξεκίνησαν να προσέρχονται οι υπουργοί για την ορκωμοσία.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης

Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης