Την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος με στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών στόχων που έχει θέσει ως προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς».

Οι αναγκαίες αυτές αλλαγές, θα περιλαμβάνονται και στους «μπλε» φακέλους που θα παραλάβουν στο πρώτο υπουργικό οι νέοι υπουργοί.

Το rotation και οι γυναίκες

Όπως υπογραμμίζουν, οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχαν ως στόχο τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ισορροπιών, αλλά μιας κυβέρνησης σκληρής δουλειάς, με rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα και πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση.

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές εστιάζουν στο ρόλο των γυναικών που αποτελούν το 25% του υπουργικού συμβουλίου, φτάνοντας συνολικά τις 15, από 9 που ήταν στο προηγούμενο σχήμα.

Έτσι το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, θα λάβουν μέρος τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί.

Οι δομικές αλλαγές

Οι κυβερνητικές πηγές σχολίασαν και το μέσο όρο ηλικίας του νέου υπουργικού σχήματος, που «έπεσε» στα 53 χρόνια, με το 45% των μελών να προέρχεται από τη γενιά των σαραντάρηδων, καθώς και στις δομικές αλλαγές που έγιναν με τη μεταφορά όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο υπ. Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.

«Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης» επανέλαβαν οι κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι θα κριθούν από το βαθμό υλοποίησης αυτών των στόχων.

Τέλος, από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη μείωση των ανισοτήτων. Για το λόγο αυτό, πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη δημιουργία του νέου υπουργείου για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.