Οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό τον Ιωάννη Σαρμά, μέσα σε ένα μόλις μήνα κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν τακτικές ανάγκες και να διαχειριστούν απρόοπτα, να εκπροσωπήσουν τη χώρα διεθνώς και να συνομιλήσουν με εταίρους μας. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, αρκούσε για να καταγράψουν προτεραιότητες, αλλά και να διαπιστώσουν προβλήματα και αδυναμίες στη διοίκηση.

Από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία των δεκάδων υπογραφών, τα κενά στα συστήματα οργάνωσης και τις υποδομές, ως τα βαθύτερα ζητήματα φιλοσοφίας που απαιτούν μακρόχρονο σχεδιασμό, οκτώ υπηρεσιακοί υπουργοί, διακεκριμένοι ο καθένας στον τομέα που ανέλαβε, στέλνουν μέσω των «ΝΕΩΝ» – και με τον δικό τους τρόπο – ένα μήνυμα στα πολιτικά πρόσωπα που θα τους διαδεχθούν μετά τις εκλογές της Κυριακής.

 

 

Γιάννης Γκόλιας

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Απαραίτητη η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή να χτυπηθεί η γραφειοκρατία με τον περιορισμό του αριθμού των απαιτούμενων υπογραφών, να μειωθεί ο χρόνος λήψης της τελικής απόφασης με τη θέσπιση μέγιστου χρόνου για κάθε επιμέρους βήμα και τέλος τα εμπλεκόμενα στην αντιμετώπιση των θεμάτων μέρη να κινούνται με γνώμονα την εξεύρεση λύσης και όχι την οχύρωση πίσω από τις στενά ερμηνευόμενες αρμοδιότητες.

Δανιήλ Εσδράς

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Το αντικείμενο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζεται από το απρόβλεπτο και το επείγον. Δεν είναι ένα επιχειρησιακό υπουργείο, αλλά έχει μεγάλη ανθρωπιστική διάσταση καθώς παρέχει τις σωστές συνθήκες φιλοξενίας και στήριξης. Επιπλέον, πολύς κόσμος αναφέρεται στη μετανάστευση ως πρόβλημα. Δεν είναι, όμως, πρόβλημα αλλά πραγματικότητα, η οποία χρειάζεται αποτελεσματική διαχείριση. Και το κυριότερο σωστή διαχείριση, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές, όχι αριθμούς. Απαιτείται, λοιπόν, συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, των διεθνών φορέων και το κυριότερο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και διεθνώς.

Παντελής Κάπρος

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει πολλά αντικείμενα τα οποία όμως έχουν συνάφεια μεταξύ τους. Το ΥΠΕΝ διαχειρίζεται ένα πολύ σημαντικό μετασχηματισμό: τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ταυτόχρονα με την προστασία της φύσης, των οικοσυστημάτων, των υδάτων, των  αποβλήτων και των δασών και στο πλαίσιο εκτεταμένου χωροταξικού σχεδιασμού και ελέγχου. Για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά το εγχείρημα αυτό, χρειάζεται το ΥΠΕΝ να έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό, συνέχεια στην πολιτική του και σταθερή φιλοσοφία παρέμβασης. Ο μετασχηματισμός δεν εξαρτάται μόνο από το κράτος, ούτε μπορεί να γίνει με επιδοτήσεις και κρατικά χρήματα. Είναι πρωτίστως αντικείμενο για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος όμως χρειάζεται σταθερό πλαίσιο, προβλεψιμότητα και μειωμένη αβεβαιότητα. Το ΥΠΕΝ έχει ρόλο επιτελικό, ελεγκτικό και σχεδιαστικό και θα επιτύχει εάν μοχλεύσει αποτελεσματικά τις επενδύσεις στις οποίες θα βασίζεται ο μετασχηματισμός.

Το ΥΠΕΝ είναι αρκετά καλά οργανωμένο και διεκπεραιώνει τα θέματα με αρκετή αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Οπως σε όλο τον δημόσιο τομέα, πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν. Τα εσωτερικά συστήματα διοίκησης, πληροφόρησης, κατανομής εργασιών και ελέγχου ποιότητας χρειάζονται πολλή δουλειά. Πρέπει να γίνουν ψηφιακά και να εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές διοίκησης. Οπως σε όλο τον δημόσιο τομέα πρέπει να διορθωθούν η έλλειψη συστήματος κινήτρων, η μη παραγωγική διοίκηση προσωπικού και η μειωμένη φροντίδα για εκπαίδευση.

Θεόδωρος Κλιάρης  

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ενα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι το Μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί. Επίσης θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη φύλαξη των συνόρων. Ακόμη θα πρέπει να ασχοληθεί με το πρόβλημα της στελέχωσης των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Αναστασία Κοτανίδου

Υπουργός Υγείας

Το υπουργείο Υγείας έχει ως αποστολή τη διασφάλιση ενός ανθρωποκεντρικού Εθνικού Συστήματος Υγείας που διατηρεί, προστατεύει και προάγει την υγεία των πολιτών και διασφαλίζει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας. Παράλληλα, με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά την προηγούμενη τετραετία, ξεκίνησε η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η ανασύνταξη των νοσοκομείων με την εκπόνηση του Χάρτη Υγείας, αλλά και η ενίσχυση του ΕΣΥ με υλικοτεχνική υποδομή και πρωτίστως με ανθρώπους, με βάση όμως τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αποτελούν πρόκληση. Μεγάλη έμφαση πρέπει επίσης να δίνεται στην πρόληψη, σε μία ολιστική κοινωνικοοικονομική προσέγγιση των εφαρμοζόμενων πολιτικών δημόσιας Υγείας. Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάλυση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων και τη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τόσο από την πλευρά των παρόχων όσο και των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Ελένη Λουρή-Δενδρινού

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ως υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης είδα μια δημόσια διοίκηση που δεν ανταποκρίνεται στα κλισέ που κυκλοφορούν. Υπάρχουν υπάλληλοι που είναι γνώστες του αντικειμένου τους και που δουλεύουν με αφοσίωση. Και στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχουν πολλοί τομείς ευθύνης: επενδύσεις, εμπόριο, τιμές, βιομηχανία και έρευνα… Στον νέο υπουργό θα πρότεινα λιγότερη γραφειοκρατία και αυτοματοποίηση. Ολες οι επαφές να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μιας κεντρικής υπηρεσίας και του επενδυτή, χωρίς άλλους ενδιάμεσους οργανισμούς ή φορείς.

Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος

Υπουργός Δικαιοσύνης

Κύριε υπουργέ,

Καλωσορίσατε στο σπιτικό σας, το σπιτικό της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί με χαρά, πίστη και αφοσίωση, ως οικοδεσπότη – εκπρόσωπο της λαϊκής βούλησης.

Συγχωρείστε μου μια – δυο παραινέσεις, αν και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα:

Εχετε μπροστά σας σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο, κυρίως θεσμικό αλλά και κτιριολογικό. Ως προς το δεύτερο. Δει δη χρημάτων. Εχετε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως προς το πρώτο, το θεσμικό έργο: Δυο υπουργοί Δικαιοσύνης ας είναι πρότυπα, ιδεότυποί σας: O περιώνυμος George Ludwig von Maurer και ο «μυθικός» Νικόλαος Δημητρακόπουλος. Ο πρώτος στις αρχές του κρατικού βίου μας, ο δεύτερος μετά περίπου έναν αιώνα.

Επιτρέψτε μου επίσης τα εξής:

Η εμπιστοσύνη προϋπάρχει και μας ενώνει. Δημιουργεί κοινότητα και ενότητα προσώπων, ακόμη και άγνωστων αναμεταξύ τους. Βάρδα μην κλονισθεί. Οι θεσμοί μας όμως έχουν πρόβλεψη και γι’ αυτό.

Εμπιστευθείτε την Υπηρεσία και σεις και οι συνεργάτες σας.

Ως κοινοβουλευτικός υπουργός, δηλαδή ως αντιπρόσωπος του λαού, έχετε, ως γνωστόν, ύπατα χρέη και καθήκοντα έναντι της Βουλής και του πρωθυπουργού. Και πρέπει επιπλέον να τείνετε το ους ευήκοον στον αντιπροσωπευόμενο λαό. Αυτό, εικάζω, ότι απορροφά το μείζον μέρος της ικμάδας σας, του σφρίγους σας. Γι’ αυτό εμπιστευθείτε, κατά τα λοιπά, το υπουργείο. Θα σας ανταποδώσει πανάκριβα αντίδωρα: τιμή, σεβασμό, ακόμη και αγάπη. Και θα κερδίσετε στρατιές φίλων!

Μετά τιμής και ευχών

Αλκιβιάδης Στεφανής

Υπουργός Εθνικής Αμυνας

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με απαιτητικό και συνεχές επιχειρησιακό έργο βρίσκεται σε μία διαρκή διεργασία εξέλιξης, παράλληλα με το καθημερινό καθήκον του τη διατήρηση και εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας. Η ανασυγκρότηση, η αναδιοργάνωση, η ανανέωση και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, μαζί με την πρόσκτηση νέου υψηλού επιπέδου επιχειρησιακού υλικού, συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί το σύνολο των προσπαθειών όλων ώστε να είναι επιτυχές και αποτελεσματικό. Με τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης, στην τετραετία 2019-2023, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ποτέ, με τη δυναμική να αυξάνεται κατακόρυφα. Ετσι, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τις Ενοπλες μας Δυνάμεις, οι δυνατότητες και το επίπεδο εκπαίδευσης των οποίων τις συγκαταλέγει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως.

Εμείς την παρούσα περίοδο συνεχίσαμε να υλοποιούμε το στρατηγικό πλαίσιο που είχε τεθεί. Για την επόμενη περίοδο έχουν προγραμματιστεί ενέργειες για την ολιστική ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας καθώς και για τη βελτιστοποίηση των συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στο προσωπικό μας. Συνεχής στόχος είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και η προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας.