Από ότι όλα δείχνουν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, φέρεται να «άκουσε» τον ήχο της έκρηξης του υποβρυχίου Titan λίγο αφότου αναφέρθηκε ότι αγνοείται, αλλά η τεράστια διεθνής έρευνα ξεκίνησε με την ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει ένα μυστικό σύστημα προκειμένου να καταγράφει ήχους κοντά στις ακτές της χώρας για τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Η επαφή με το τουριστικό βαθυσκάφος Titan με τους πέντε επιβαίνοντες χάθηκε στις 9:45 τοπική ώρα της Κυριακής, μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάδυσης του υποβρυχίου.

Εντοπίστηκε μία ανωμαλία

«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγε ανάλυση ακουστικών δεδομένων και εντόπισε μια ανωμαλία που συνάδει με έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο Titan όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες», δήλωσε στη Wall Street Journal ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συμπλήρωσε δε πως μολονότι δεν ήταν σίγουρο ότι ο κρότος προερχόταν από το υποβρύχιο, οι πληροφορίες αυτές κοινοποιήθηκαν αμέσως στον επικεφαλής της επιχείρησης εντοπισμού του Titan.

Πότε συνέβη η έκρηξη στο υποβρύχιο;

Ο ήχος καταγράφηκε ότι προερχόταν από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το υποβρύχιο την Πέμπτη. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκάλυψε το όνομα του μυστικού συστήματος ακρόασης, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Νωρίτερα ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μόγκερ, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κατά πόσον η έκρηξη στο υποβρύχιο συνέβη την ώρα που χάθηκε η επικοινωνία μαζί του.

Η έκρηξη δεν εντοπίστηκε από σημαδούρες σόναρ που χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες έρευνας, είπε ο Μόγκερ, κάτι που υποδηλώνει ότι συνέβη πριν φτάσουν εκεί – και φαίνεται ότι την «άκουσε» το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. «Είχαμε συσκευές ακρόασης μέσα στο νερό και δεν ακούσαμε κανένα σημάδι καταστροφικής έκρηξης», πρόσθεσε.

«Ζωντανοί το ένα δευτερόλεπτο, νεκροί το επόμενο»

Ένας πρώην γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού αποκάλυψε τι μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια των τραγικών τελευταίων στιγμών των πέντε επιβατών του υποβρυχίου. Ο λόγος για τον Dr. Dale Mole, πρώην διευθυντή υποθελάσσιας ιατρικής και ακτινοθεραπείας.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Dr. Mole ανέφερε ότι οι θάνατοι θα ήταν γρήγοροι και ανώδυνοι, καθώς θα πέθαιναν σχεδόν ακαριαία από τις εξαιρετικές δυνάμεις που ασκεί ο ωκεανός σε βάθος.Όπως είπε “Θα ήταν τόσο ξαφνικό, που δεν θα γνώριζαν καν ότι υπήρχε πρόβλημα ή τι τους συνέβη.»

«Είναι σαν να είσαι εδώ ένα λεπτό και μετά να κλείνεις τον διακόπτη. Το ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου είσαι ζωντανός, και το επόμενο χιλιοστό του δευτερολέπτου είσαι νεκρός». Ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής John Mauger επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η έρευνα για τον απέδωσε συντρίμμια που “συνάδουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης”.

Ο τραγικός επίλογος

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε όλος ο πλανήτης τις έρευνες που γίνονταν για την εύρεση του υποβρυχίου. Οι προσπάθειες έλαβαν τέλος όταν εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του βαθυσκάφους από το τηλεχειριζόμενο όχημα του καναδικού πλοίου Horizon Arctic, τα οποία βρέθηκαν σε απόσταση περίπου 488 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακτοφυλακής, το τέλος επήλθε από μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε το υποβρύχιο και προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο των πέντε επιβαινόντων.

Πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κώνου της ουράς του υποβρυχίου. Τα ευρήματα ενισχύουν το σενάριο της ενδόρρηξης, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η καταστροφή έγινε στην αρχή του ταξιδιού.

Η Ocean Gate και η αμερικανική Ακτοφυλακή έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των πέντε επιβατών του υποβρυχίου, με τον εκπρόσωπο της Ακτοφυλακής να δηλώνει ότι οι σοροί των θυμάτων ίσως να μη βρεθούν ποτέ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για να διαπιστωθεί τι συνέβη στο υποβρύχιο θα συνεχιστούν.