Ο εταίρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), επισκέφθηκε το παράνομο φυλάκιο Evyatar στη Δυτική Όχθη, σε μια περίοδο που έποικοι και Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα μαχαίρια.

Υπενθυμίζεται ότι την φονική επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων τη Δευτέρα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν ακολούθησε «απάντηση» ενόπλων Παλαιστίνιων που σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους σε πρατήριο βενζίνης μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων Ραμάλα και Ναμπλούς.

Λίγες ώρες μετά, Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στις παλαιστινιακές πόλεις, πυρπολώντας περιουσίες και σπάζοντας αυτοκίνητα και σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Σαμάρειας Yossi Dagan και την επικεφαλής του κινήματος Nachala, Daniella Weiss, κάλεσε τη κυβέρνηση να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σκοτώσουν «χιλιάδες τρομοκράτες»,

Παράνομα φυλάκια και οικισμοί

Ο Ben-Gvir ζήτησε επιπλέον από την κυβέρνηση να εγκρίνει αμέσως το παράνομο φυλάκιο Evyatar.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο, ένα φυλάκιο είναι ένας μη εξουσιοδοτημένος ή παράνομος ισραηλινός οικισμός στη Δυτική Όχθη, που κατασκευάστηκε χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το Ισραήλ θεωρεί νόμιμους μόνο τους οικισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τόσο οι οικισμοί όσοι και τα φυλάκια είναι παράνομα.

Όπως αναφέρει ο Ισραηλινός αναλυτής Ben Caspit, οι ταραχές από εποίκους στη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα και η ίδρυση πολλών παράνομων φυλακίων τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύουν την απώλεια του ελέγχου από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Αυτή η ανομία επιδεινώνεται από την απουσία διακυβέρνησης από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία μετατρέπει το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης σε απαγορευμένη ζώνη».

Ισραηλινοί έποικοι δημιούργησαν επτά παράνομα φυλάκια στη Δυτική Όχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη (21-22 Ιουνίου) για να εκδικηθούν τη δολοφονία τεσσάρων εποίκων στις 20 Ιουνίου από Παλαιστίνιους ένοπλους που συνδέονται με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Ynet οι αρχές γνώριζαν την παράνομη δραστηριότητα αλλά δεν έκαναν καμία ενέργεια για να την εμποδίσουν.

«Έχετε τη στήριξή μου – θα σκοτώσουμε χιλιάδες τρομοκράτες»

Εκατοντάδες έποικοι, συμπεριλαμβανομένων μελών της υπερσυντηρητικής συμμαχίας στην Κνεσέτ, ταξίδεψαν στο παράνομο φυλάκιο Evyatar, λέγοντας ότι επέστρεφαν εκεί οριστικά. Σημειώνεται πως αν και οι προηγούμενες προσπάθειες επανεγκατάστασης του Evyatar είχαν εμποδιστεί από τον ισραηλινό στρατό, δεν συνέβη αυτή τη φορά.

«Σας δίνω την πλήρη και πλήρη υποστήριξή μου, αλλά θέλω πολύ περισσότερα από τον οικισμό εδώ, πρέπει να υπάρξει πλήρης διευθέτηση εδώ, όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλους τους λόφους γύρω μας», είπε ο Μπεν-Γκβίρ μιλώντας στους εποίκους.

«Η Γη του Ισραήλ πρέπει να εγκατασταθεί και ταυτόχρονα με τον οικισμό της Γης πρέπει να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση. [Πρέπει] να κατεδαφίσουμε κτίρια, να εξοντώσουμε τρομοκράτες, όχι έναν ή δύο, αλλά δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα κρατήσουμε εδώ, θα ενισχύσουμε τον έλεγχο και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στους κατοίκους και πάνω από όλα θα εκπληρώσουμε τη μεγάλη αποστολή μας. Η Γη του Ισραήλ είναι για τον λαό του Ισραήλ , σε στηρίζουμε, τρέξε στους λόφους, εγκαταστήσου. Σε αγαπάμε».

Η νομιμοποίηση του φυλακίου συμπεριλήφθηκε στις συμφωνίες συνασπισμού που υπέγραψαν τα κόμματα Λικούντ (Νετανιάχου), Εβραϊκής Δύναμης (Μπεν-Γκβίρ) και Θρησκευτικά Σιωνιστικά κόμματα.

Καταδίκη Ισραήλ από ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, η βία στη Δυτική Όχθη «κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Turk, ο οποίος καταδίκασε τη χρήση φονικής βίας από το Ισραήλ σε μια επιδρομή στον καταυλισμό Τζενίν που σκότωσε τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο Volker Turk προειδοποίησε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται απότομα λόγω της χρήσης βαρέων όπλων, προτρέποντας το Ισραήλ να σταματήσει τη βία.

«Η βία αυτής της εβδομάδας στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο, που τροφοδοτείται από σφοδρή πολιτική ρητορική και μια κλιμάκωση της χρήσης προηγμένων στρατιωτικών όπλων από το Ισραήλ», ανέφερε ο Turk σε δήλωση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές με ελικόπτερα «μείζονα εντατικοποίηση της χρήσης όπλων που σχετίζεται γενικότερα με τη διεξαγωγή ένοπλων εχθροπραξιών, παρά μια κατάσταση επιβολής του νόμου».

Kάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση χρησιμεύει «μόνο στο να οδηγήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους βαθύτερα σε μια άβυσσο».

«Το Ισραήλ πρέπει επειγόντως να επαναφέρει τις πολιτικές και τις ενέργειές του στη Δυτική Όχθη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και του σεβασμού του δικαιώματος στη ζωή», είπε.