Τα σωστικά συνεργεία που αναζητούν το υποβρύχιο Titan στα βάθη του Ατλαντικού άκουγαν κρότους κάθε 30 λεπτά την Τρίτη, σύμφωνα με εσωτερική κυβερνητική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην έρευνα, την οποία επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Τέσσερις ώρες μετά, και αφού μπήκαν στην έρευνα περισσότερες συσκευές σόναρ, ακούγονταν ακόμα χτυπήματα, ανέφερε το σημείωμα, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές πότε ακούστηκε το χτύπημα την Τρίτη ή για πόση ώρα.

Μεταγενέστερη ενημέρωση που εστάλη το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι ακούστηκαν κι άλλοι ήχοι, αλλά δεν περιγράφονταν ως «χτύποι».

«Ακούστηκε πρόσθετη ακουστική ανατροφοδότηση που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των επιφανειακών μέσων και θα υποδείξει επίσης συνεχή ελπίδα για επιζώντες», αναφέρεται στο σημείωμα.

Ένα καναδικό αεροσκάφος P3 εντόπισε επίσης ένα λευκό ορθογώνιο αντικείμενο στο νερό, σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση, αλλά ένα άλλο πλοίο που επρόκειτο να ερευνήσει εκτράπηκε για να βοηθήσει στην έρευνα της ακουστικής ανατροφοδότησης, σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση.

Σύμφωνα και με το περιοδικό Rolling Stone, αναγνωριστικό αεροσκάφος P8 της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά κατέγραψε «γδούπους στον τομέα για 30 λεπτά» και «μερικές ώρες αργότερα, αναπτύχθηκε κι άλλο σόναρ και οι γδούποι ακούγονταν ακόμη».

Η αμερικανική ακτοφυλακή από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως καναδικό αεροσκάφος εντόπισε ήχους κάτω από το νερό στην έρευνα όπου πιστεύεται πως βρίσκεται το μικρό υποβρύχιο, αλλά χωρίς περαιτέρω αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως η έρευνα συνεχίζεται.

Στο «κόκκινο» η αγωνία

Η αγωνία, για την τύχη των 5 επιβαινόντων στο τουριστικό υποβρύχιο, κορυφώνεται. Το σκάφος χάθηκε μια ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση του στο διάσημο ναυάγιο, το απόγευμα της Κυριακής και το διαθέσιμο οξυγόνο όλο και λιγοστεύει.

Το υποβρύχιο, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions, μετέφερε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο είναι:

  • ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας,
  • ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ (διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού),
  • ο 59χρονος βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation),
  • ο 48χρονος πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και
  • ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

Δεν υπάρχει διαφυγή από το υποβρύχιο

Ο δημοσιογράφος του CBS David Pogue, που προσκλήθηκε να ταξιδέψει με το υποβρύχιο Titan της OceanGate σε ένα ταξίδι τέτοιου τύπου πέρυσι, για να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού, περιγράφει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

«Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, ακόμα κι αν ανέβεις μόνος σου στην επιφάνεια. Δεν μπορείς να βγεις από το υποβρύχιο χωρίς κάποιος από έξω να σε βοηθήσει να βγεις».

Όπως είπε στο BBC «όταν το πλοίο υποστήριξης βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υποβρύχιο, μπορούν να σταλούν σύντομα μηνύματα μεταξύ των δύο. Διαφορετικά, η επικοινωνία μέσω GPS ή ραδιοφωνικών συστημάτων δεν είναι διαθέσιμη καθώς κανένα από τα δύο δεν λειτουργεί υποβρύχια».

Η έρευνα των σωστικών συνεργείων επικεντρώνεται γύρω από το σημείο του ναυαγίου, περίπου 900 μίλια από τις ακτές του Cape Cod. Το υποβρύχιο άρχισε τη δίωρη κατάβασή του το πρωί της Κυριακής. Έχασε την επαφή με το Polar Prince, το πλοίο υποστήριξης που μετέφερε το σκάφος στην περιοχή, λιγότερο από δύο ώρες μετά την κάθοδό του. Οι επιχειρήσεις έρευνας ξεκίνησαν αργότερα εκείνη την ημέρα.