Αντίπαλο από την Ελβετία ή το Βέλγιο θα βρει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός που θα διεκδικήσει την είσοδο του στους Ομίλους του Europa League, ξεκινώντας από τον 3ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Πρόκειται είτε για τη Σερβέτ είτε για την Γκενκ και συγκεκριμένα για την ηττημένη του ζευγαριού αυτού. Ας δούμε λίγες πληροφορίες για τις υποψήφιες αντιπάλους των ερυθρόλευκων.

Σερβέτ

Η Σερβέτ είναι λοιπόν η ομάδα που θα βρεθεί κατά 50% στον δρόμο των ερυθρολεύκων, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Ελβετίας. H Σερβέτ δεν έκανε ακριβώς πορεία πρωταθλητισμού, αφού η πρωτοπόρος Γιουνγκ Μπόις κατέκτησε πολύ εύκολα τον τίτλο. Όμως η ομάδα με έδρα τη Γενεύη, έδωσε μάχη μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για τη 2η θέση, επικρατώντας στο νήμα και για 1 πόντο της 3ης στη βαθμολογία Λουγκάνο, επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά τη σεζόν 2021-2022.

Οι Ελβετοί βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τον Ολυμπιακό αφού βρίσκονται και αυτοί σε αναζήτηση προπονητή. Ο επί μια 5ετία τεχνικός της Σερβέτ, Άλεν Γκάιγκερ, αποχώρησε στο τέλος της σεζόν από τους Ελβετούς μη έχοντας κερδίσει κάποιον τίτλο.

Καλύτεροι παίκτες των Ελβετών τη σεζόν που πέρασε είναι ο 27χρονος επιθετικός Κρις Μπεντιά (12 γκολ/3 ασίστ σε 23 ματς πρωταθλήματος), ο 32χρονος δεξιός ακραίος επιθετικός Μίροσλαβ Στεβάνοβιτς (9 γκολ/8 ασίστ σε 35 ματς πρωταθλήματος), ο 25χρονος αριστερός εξτρέμ Ντέρεκ Κουτέσα (3 γκολ/7 ασίστ σε 29 ματς πρωταθλήματος) και ο 22χρονος διεθνής με την Ελβετία κεντρικός αμυντικός Νίκολας Βουιγιόζ (31 συμμετοχές).

Η Σερβέτ έχει βρεθεί τρεις φορές αντίπαλος ελληνικών ομάδων με προκρίσεις 1 υπέρ της και 2 κατά. Το 1978 βρέθηκε στον δρόμο του ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Κυπελλούχων όπου έχασε 2-0 στην Τούμπα και επικράτησε με 4-0 εντός έδρας, παίρνοντας την πρόκριση.

Για την ίδια διοργάνωση κοντραρίστηκε με την ΑΕΛ (1984), με τους πολύ δυνατούς τότε Λαρισαίους να προκρίνονται με δύο νίκες μέσα έξω (2-1, 0-1).

Τελευταία αναμέτρηση της Σερβέτ ήταν με τον Άρη το 1999 στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA, παίρνοντας την ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη, αλλά χάνοντας στην Ελβετία με 2-1, χάνοντας την πρόκριση.

Γκενκ

Η βελγική Γκενκ είναι ή άλλη ομάδα που ενδέχεται να βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός. Τερμάτισε ως δεύτερη μετά κόπων και βασάνων σε ένα δραματικό φινάλε του βελγικού πρωταθλήματος στην τελευταία αγωνιστική των playoffs, επιστρέφοντας και αυτή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τη σεζόν 2021-2022.

Ο προπονητής των Βέλγων, Βάουτερ Βράνκεν, ήρθε από μια επιτυχημένη τετραετία όπου παρήγαγε έργο στην Μένχελεν κατακτώντας ένα Κύπελλο (2019), ενώ το 2022 αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής του βελγικού πρωταθλήματος και μόλις το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε την Γκενκ, την οποία μετέτρεψε από ομάδα του μέσου της βαθμολογίας, σε διεκδικήτρια από την πρώτη του κιόλας σεζόν

Για τους Βέλγους ξεχωρίζει ο 21χρονος και πολλά υποσχόμενος τερματοφύλακας, Μάρτεν Βάντενφουρτ (43 συμ.), ο πολύ παραγωγικός δεξιός μπακ Ντάνιελ Μουνιός (7 γκολ και 7 ασίστ σε 30 ματς πρωταθλήματος), ο 26χρονος αρχηγός της ομάδας Μπράιαν Χέινεν (10γκολ και 5 ασίστ σε 33 ματς πρωταθλήματος), ενώ πραγματική δύναμη πυρός μπροστά αποτελούν ο 25χρονος δεξιός εξτρέμ Τζόζεφ Πέιντσιλ (14 γκολ και 14 ασίστ σε 30 ματς) και ο τρομερός δημιουργικά Μάικ Τρεσόρ με 21 ασίστ και 8 γκολ σε 34 ματς πρωταθλήματος.

Μόλις μια κόντρα με ελληνική ομάδα έχουν οι Βέλγοι που βρήκαν την ΑΕΚ στον δρόμο τους τη σεζόν 2002-2003 με μια λευκή ισοπαλία στο Βέλγιο (0-0) και ένα 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη χρονιά με τις έξι σερί ισοπαλίες της ένωσης σε όμιλο Champions League.