Αρκετές πόλεις στη βόρεια Κίνα κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για Ιούνιο μήνα αυτήν την εβδομάδα, με τη ζέστη αυτή να προκαλεί πιέσεις στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα και να οδηγεί τις Αρχές να προβαίνουν σε ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης.

Από τον Μάρτιο, η Κίνα αντιμετωπίζει θερμοκρασίες υψηλότερες από το φυσιολογικό. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακραίες συνθήκες σε όλη τη χώρα, που θα μπορούσαν ακόμη και να επισκιάσουν το περσινό κύμα ζέστης που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες.

Πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που κατέγραψε 40 βαθμούς

Χθες, Πέμπτη, η Σιτζιατσουάνγκ στην επαρχία Χεμπέι έγινε η πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που κατέγραψε 40 βαθμούς Κελσίου φέτος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι Τζανζιακόου και Τσένγκντε, πόλεις στην ίδια επαρχία, επίσης κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασίας για Ιούνιο μήνα, σύμφωνα με το CCTV.

Ως τις 10 πμ (05:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα, Παρασκευή, η Κεντρική Μετεωρολογική Αρχή είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές. Στην  πρωτεύουσα Πεκίνο αναμένονται θερμοκρασίες 37 έως 39 βαθμών Κελσίου ως το Σάββατο, ενώ το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο της Τιαντζίν ανέβασε στο κόκκινο το επίπεδο προειδοποίησης, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλός συναγερμός στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος

Η επίμονη ζέστη έχει ήδη θέσει τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας σε υψηλό συναγερμό, ενώ κάποιες πόλεις στη νότια Κίνα έχουν ήδη εκδώσει προειδοποίηση προς τις εταιρείες και τον κόσμο για περιορισμό της χρήσης.

Η Εθνική Αρχή Ενέργειας της Κίνας διεξήγαγε την Πέμπτη άσκηση για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στο κρατικό δίκτυο της Ανατολικής Κίνας, κάνοντας προσομοίωση αύξησης της χρήσης και διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να προετοιμαστούν μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης ρεύματος.

Το περιφερειακό δίκτυο Ανατολικής Κίνας, το οποίο εξυπηρετεί σημαντικές οικονομικά πόλεις, όπως η Σανγκάη και η Χανγκτσόου, αναμένει κορύφωση του φορτίου αιχμής, δηλαδή της μέγιστης ζήτησης, σε πάνω από 397 γιγαβάτ (GW) αυτό το καλοκαίρι. Αυτό είναι μεγαλύτερο από την συνολική ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2021 της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Επίσης, χθες, οι κρατικές εταιρείες ενέργειας και υδροδότησης της Σανγκάης εξέδωσαν μέτρα για την αντιμετώπιση της ζήτησης σε ρεύμα και νερό την θερινή περίοδο, τα οποία αποσκοπούν να αποτρέψουν ενδεχόμενες ελλείψεις, όπως αυτές που έπληξαν πέρυσι τη χώρα.

Τον περασμένο μήνα εξάλλου, η Σανγκάη κατέγραψε την πιο ζεστή της μέρα για μήνα Μάιο εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ