Μεγάλη αύξηση έχει προκληθεί, σε διεθνές επίπεδο, στα περιστατικά με στρεπτόκοκκο σε παιδιά κάτω των δέκα ετών, ενώ, έχουν καταγραφεί και αρκετοί θάνατοι. Ως προς την Ελλάδα, ήδη έξι παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ τα θετικά κρούσματα έχουν θέσει σε επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές. Την ίδια ώρα έχουν δοθεί οι συγκεκριμένες οδηγίες στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

«Άμεσα στο γιατρό εάν ο πυρετός συνεχίζει δύο 24ωρα μετά την αντιβίωση»

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου ανέφερε ότι ο είναι κρίσιμος ο χρόνος αντίδρασης για την υγεία όσων έχουν προκληθεί από στρεπτόκοκκο.  Ο γιατρός εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα μέσω σταγονιδίων σε μικρούς και μεγάλους ωστόσο τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα.

Πολύ συχνά οι περισσότεροι μπερδεύονται γιατί το μικρόβιο προσβάλει τις αμυγδαλές. Για το λόγο αυτό απαιτείται άμεση κλινική εξέταση από τον παιδίατρο και strep – test ώστε να εξακριβωθεί άμεσα αν το παιδί έχει στρεπτόκοκκο Στην περίπτωση που βγει θετικό το τεστ χορηγείται αντιβίωση για δέκα ημέρες και στη συντριπτική πλειοψηφία το μικρόβιο «σκοτώνεται».

Υπάρχει ωστόσο και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ο οποίος ενδέχεται όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες να αποβεί μοιραίος (πχ. εάν το άτομο που νοσεί είναι ανοσοκατεσταλμένο ή έχει κι άλλες ιώσεις). Στην περίπτωση αυτή, ο παιδίατρος ζήτησε την προσοχή των γονιών σημειώνοντας πως εάν ένα παιδί έχει πάρει αντιβίωση ωστόσο ο πυρετός δύο 24ωρα μετά συνεχίζεται, τότε απαιτείται άμεσα η μεταφορά στο νοσοκομείο.

Ο κ. Ανδρέου, εξήγησε ότι πάντα υπήρχαν μικροβιακές λοιμώξεις που οδηγούσαν στο θάνατο από ανάλογα μικρόβια όπως του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν όμως εξαλειφθεί λόγω εμβολίων.

«Υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022»

Για τον στρεπτόκοκκο μίλησε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.  Στην Ελλάδα έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ενώ θετικά στη λοίμωξη έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του την Κυριακή από στρεπτόκοκκο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

«Ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά»

Ο παιδίατρος ξεκαθάρισε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο: «Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».

Πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο, όπως ανέφερε ο παιδίατρος, γιατί ξεκινάει με συμπτώματα μία απλής ίωσης, αλλά είναι κεραυνοβόλο μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή να μπει μέσα στο αίμα και να φθάσει σε όργανα που δεν πρέπει να είναι.

Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση και σημείωσε ότι υπάρχει μία έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022. «Οι γονείς να ξέρουν όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στο λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαζάνης. Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Δείτε το βίντεο