Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παραχωρησε την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 10:30 έκτακτη ωριαία συνέντευξη Τύπου για ζητήματα της Οικονομίας, στο Ζάππειο Μέγαρο και μετά θα αναχωρήσει για προγραμματισμένη περιοδεία στη Λάρισα.

Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στο Χαλάνδρι τα βασικά σημεία του οικονομικού του προγράμματος σε εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους» ενώ σήμερα αναμένεται να τα εξειδικεύσει στο φόντο της σφοδρής πολιτική αντιπαράθεσης για το ΕΣΥ.

Στο πάνελ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αθηνά Λινού, Διονύσης Τεμπονέρας, Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ κατηγορώντας την για κρυφή ατζέντα όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομία καθώς όπως είπε το πραγματικό της σχέδιο είναι αυτό που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα έξι σημεία που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ λέει ψέματα προεκλογικά δίνοντας υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του ΕΣΥ και στις δηλώσεις Πνευματικού που δείχνουν όπως είπε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ για την υγεία. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έγινε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον κ. Πνευματικό εκτός ψηφοδελτίων, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει χαρακτηριστικά «Too little, too late».

Οι 5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ

«Θα θυμάστε φυσικά ότι τα κύρια επιχειρήματα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αφορούν το θέμα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος. Με την απάτη Σκέρτσου που περιέφερε στα ΜΜΕ ένα πρόχειρο χαρτί που το εκτύπωσε στον υπολογιστή του λέγοντας ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο του ΓΛΚ.

Όταν εμείς σηκώσαμε το γάντι και προτείναμε την από κοινού απεύθυνση των κομμάτων σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση, στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής λ.χ., η ΝΔ αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

«Το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που κρύβεται πίσω από τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε τις πέντε αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ.

Αλήθεια πρώτη: Το πρόγραμμα σταθερότητας περιλαμβάνει μόνο ένα μέτρο από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %. Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

  • τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019
  • την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί
  • τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
  • τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν περιλαμβάνει επίσης εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

  • την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
  • τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη
  • το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται
  • τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

  • την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους
  • την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο
  • τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας
  • τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις
  • τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

  • την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και
  • την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αλήθεια δεύτερη: Το μισθολόγιο του δημοσίου μειώνεται , σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, μειώνεται κατά 730 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 2023-2026  

Αλήθεια τρίτη: Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μειώνονται την τριετία 2023 – 2026 κατά 1,1 δισ ή 10%  

Αλήθεια τέταρτη: Η μέση ονομαστική αμοιβή της μισθωτής εργασία στην τριετία 2023-2026 αυξάνεται κατά το ήμισυ  της προεκλογικής υπόσχεσης της ΝΔ – 12,8% αντί για 25%  

Η μέση πραγματική αμοιβή αυξάνεται κατά μόλις 1,3% σωρευτικά στην τετραετία και υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας.

Αλήθεια πέμπτη: Η ΝΔ χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο συλλέγοντας έτσι 6 δισ. πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί του 2022 και 2023 

Το οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης, που προβλέπει το πρόγραμμα, δεν θα κατευθυνθούν στους μισθούς και θα υπάρξει διεύρυνση των ανισοτήτων. Ούτε όμως θα κατευθυνθούν σε υπηρεσίες για τους πολίτες.

Αλήθεια έκτη: Η κρυφή ατζέντα στην υγεία. 

«Κατανοούμε γιατί η ΝΔ δεν θέλησε να κοστολογηθεί το πρόγραμμά της αλλά κατανοούμε και τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού που απλώς φανέρωσε την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διαλογή ασθενών είναι η μία μόνο παράμετρος του σχεδίου της ΝΔ.

«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει “θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία” σημείωσε. «Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε» τόνισε

Ο κ Πνευματικός είχε πει ακόμα ότι θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ γιατί η υγεία είναι πανάκριβη και πρέπει να σπάσουμε αβγά. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα είχε πει και πρόσθεσε ότι πρέπει να κλείσουμε δομές κλπ.

Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, αυτό είναι το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ και εκεί θα επικεντρώσουμε τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι προτείνουν τα κόμματα.

Για τον Κατρούγκαλο και τον Πνευματικό

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις κατηγορίες της ΝΔ για κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις κάλπες της 25ης Μαΐου, ότι η διαφορά είναι ότι ο ίδιος τρεις ημέρες πριν τις εκλογές δεν δίστασε να βγάλει τον Γιώργο Κατρούγκαλο από τα ψηφοδέλτια ενώ ο κ. Πνευματικός παραμένει κανονικά.

«Η διαφορά ανάμεσα στην αντίδραση που είχαμε εμείς με την ατυχή δήλωση με Κατρούγκαλου  σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, είναι ότι εμείς που είμασταν 3 ημέρες πριν τις εκλογές δεν διστάσαμε όχι απλά να καταδικάσουμε αλλά να θέσουμε και εκτός ψηφοδελτίων τον κ. Κατρούγκαλο. Τι κάνει τώρα η ΝΔ; Ούτε καν τον καταδικάζει. Του δίνει εντολές να κάνει μία διόρθωση. Λες και οι πολίτες είναι ανόητοι.

«Η διαφορά βρίσκεται στις διαφορετικές στάσεις των κομμάτων και της ηγεσίας. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπήρχε κρυφή ατζέντα. Να μας εξηγήσουν . Δεν είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν 700 διασώστες στην 4ετια», αναρωτήθηκε ενώ επεσήμανε ότι αυτό συνιστά στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ που αντί για τα νοσοκομεία ενίσχυε την αστυνομία.

Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης αρνείται και την κοστολόγηση των προγραμμάτων αλλά και το debate μεταξύ των δύο πρώτων γιατί θέλει να μη φανερώσει την κρυφή ατζέντα», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον κ. Πνευματικό εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή είπε «χαρακτηριστικά «Too little, too late», δηλαδή πολύ λίγο και πολύ αργά.

Κάλεσε για ακόμα μία φορά τον κ. Μητσοτάκη σε δημόσια αντιπαράθεση προκειμένου να απαντήσει για τα όσα πραγματικά προβλέπει το πρόγραμμά του.

Σε σχέση με το εάν πιστεύει ότι τώρα οι πολίτες θα εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν το έκαναν την προηγούμενη φορά ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο βασικός λόγος είναι ότι οι πολίτες δεν γνώριζαν το πρόγραμμα του κόμματος, με ευθύνη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ουσιαστική συζήτηση.