Οι δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία φοβούνται έναν κατακλυσμό νομικών καταγγελιών μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας πως η θορυβώδης νυχτερινή ζωή θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία των πολιτών.

Ως απόρροια αυτής της απόφασης, το δικαστήριο διέταξε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μπρέσια να καταβάλει αποζημίωση 50.000 ευρώ σε ένα ζευγάρι επειδή δεν το προφύλαξε από τον θόρυβο των νυχτερινών μαγαζιών.

Η απόφαση ολοκληρώνει μια 10ετή δικαστική υπόθεση στην οποία το ζευγάρι, που ζει στο Carmine, μια συνοικία της βόρειας ιταλικής πόλης, δημοφιλής για την έντονη νυχτερινή της ζωή, επιδίωκε το δικαίωμα σε «ήσυχη ζωή» και «ξεκούραση».

Σύμφωνα με τον Guardian, ισχυρίστηκαν ότι είχαν υπομείνει αμέτρητες άγρυπνες νύχτες λόγω της αδιάκοπης φλυαρίας των μεθυσμένων ανθρώπων στους δρόμους κοντά στο σπίτι τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε τη δεινή κατάσταση του ζευγαριού, συμφωνώντας με την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που απεφάνθη ότι οι «φωνές» που προέρχονταν από τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν επιβλαβείς για την υγεία του ζευγαριού.

Υπογράμμισε ότι ο θόρυβος ήταν πολύ επεμβατικός και είχε παραβιάσει το δικαίωμά τους στην ηρεμία.

Οι δήμαρχοι άλλων ιταλικών πόλεων ανησυχούν ότι ίσως χρειαστεί να πληρώσουν χιλιάδες αποζημιώσεις σε κατοίκους που ζουν σε περιοχές όπου η νυχτερινή ζωή έχει γίνει ολοένα και πιο έντονη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid.

Αλλού, ομάδες κατοίκων είτε έχουν ξεκινήσει είτε απειλούν να κινήσουν νομικά μέτρα κατά της θορυβώδους νυχτερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένου της πόλης Μπάρι, όπου 140 άτομα κατέθεσαν μήνυση στον εισαγγελέα της πόλης το περασμένο καλοκαίρι αφού «εξοργίστηκαν από τις συνεχείς αναταραχές» στην περιοχή Umbertino.

Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια νομική απόφαση, ο δήμαρχος της πόλης Αντόνιο Ντεκάρο είπε πως η κατάσταση είναι «πολύ λεπτή».

Ο δήμαρχος της Ραβέννας είπε ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες σχετικά με τη νυχτερινή ζωή, διαφορετικά «η οικονομική ζημιά για τις τοπικές αρχές θα μπορούσε να είναι τεράστια».

Ο Miguel Gotor, σύμβουλος πολιτισμού στη Ρώμη, είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου φαινόταν «υπερβολική», καθώς ήταν «δύσκολο να εντοπιστεί η άμεση ευθύνη για τις κακές συνέπειες της νυχτερινής ζωής στη δημόσια διοίκηση».