Δεκαεννιά ημέρες απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με τα κόμματα να προσπαθούν να διαμορφώσουν το νέο τους αφήγημα προκειμένου να προσελκύσουν αναποφάσιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Μπορεί το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών να είναι ακόμη νωπό, μπορεί οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να είναι ξεκάθαρες σχετικά με τους συσχετισμούς των κομμάτων, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδικάσει πως θα κινηθεί το εκλογικό σώμα.

«Οι κάλπες είναι άδειες» τονίζουν σε κάθε περίπτωση οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μπορούν όμως πράγματι να προκύψουν ανατροπές στις 25 Ιουνίου; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως εκπλήξεις θα υπάρξουν.

Καταρχήν, στην πεντακομματική Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου μπορεί – εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις – να προστεθούν άλλα δύο κόμματα.

Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη βρέθηκαν κοντά στο κατώφλι εισόδου της Βουλής με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν πως ξεπερνούν το όριο του 3%. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία το ΜέΡΑ25.

Στην περίπτωση πάντως που προκύψει επτακομματική Βουλή και σε συνδυασμό με το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τότε θα διαφοροποιηθεί ο πήχης για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο φόβος της τρίτης κάλπης

Μπορεί όλα τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας να είναι επικεντρωμένα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού των πολιτικών αρχηγών αλλά και των ψηφοφόρων υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και να χρειαστεί να στηθεί και τρίτη κάλπη.

Πόσο πιθανό είναι αυτό; Με δεδομένο ότι επί της ουσίας όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν βάλει «ταφόπλακα» σε μία πιθανή συνεργασία, ακόμη και αν απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση 2 ή 3 έδρες, τότε το σενάριο είναι υπαρκτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο μοναδικός στόχος για το κόμμα του είναι να σχηματιστεί μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με κάποιο άλλο κόμμα.

Το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ για την επόμενη μέρα, είναι πως η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία.

Για τον λόγο αυτό, όλα τα κορυφαία στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι για να υπάρξει κυβέρνηση σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, τότε αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αυτοδυναμία.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαι πρωθυπουργός. Έχουμε υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Αν θέλετε να είμαι ξανά ο πρωθυπουργός, να πάτε όλες και όλοι να ψηφίσετε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου» δήλωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Ιωνία όπου βρέθηκε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την οδυνηρή ήττα στις 21 Μαΐου, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά αλλαγών στην στρατηγική αλλά και στην ιεράρχηση των θεμάτων. Στην Κουμουνδούρου παρά τα «αγκάθια» στον δρόμο προς τις κάλπες, υπάρχει αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με σημερινή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ «στον αγώνα για την αποτροπή της δεξιάς παντοδυναμίας».

Μίλησε για το διακύβευμα της κάλπης, για διαφορές στα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ενώ τόνισε πως τρίτη επιλογή δεν υπάρχει. Μάλιστα άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές για τη στάση τους στο θέμα της απλής αναλογικής.

«Τα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου αποδείχτηκαν, δυστυχώς, κατώτερα των περιστάσεων, σπαταλώντας την ιστορική ευκαιρία της απλής αναλογικής» τόνισε με νόημα.

Στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, το κεντρικό σύνθημα που υπάρχει είναι πως πρέπει να συνεχιστεί η δυναμική που υπήρχε στις προηγούμενες κάλπες με πρωταρχικό στόχο να μπορέσει το κόμμα να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει τακτική, συνεχίζει τη διμέτωπη επίθεση κατά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενώ και σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Open) έβαλε για μία ακόμη φορά «φρένο» σε κάθε σενάριο για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσδιόρισε ως στόχο «να υπάρχει αξιόπιστη ισχυρή προοδευτική δύναμη στη χώρα. Το να κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία με όλα αυτά τα λάθη και να μην τα πληρώνει στο «ταμείο» των εκλογών, για μένα δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Περισσότερο καταψηφίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά ψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένες, λοιπόν, τις πάγιες θέσεις των κομμάτων για τις συνεργασίες, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε μετά τις νέες κάλπες. Αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία όλα είναι ανοικτά. Ακόμη και μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, την οποία, όμως, απεύχονται οι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι τονίζουν τον κίνδυνο αστάθειες.

Αλλά και πολιτικοί παράγοντες ξορκίζουν τις τρίτες κάλπες, δίνοντας ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο με τους μετανάστες που μεταφέρονται κατά δεκάδες σε νησίδες. Και τονίζουν ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για πολύ καιρό, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα.

Πάντως, τα τρία πρώτα κόμματα έχουν εντελώς διαφορετικές στοχεύσεις. Η ΝΔ να καταστεί κυρίαρχη και να πάρει μια ισχυρή πλειοψηφία, ακόμη και πάνω από 160 βουλευτές (περισσότερους απ’ όσους είχε το 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του και να καταστεί ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος, περιορίζοντας την ηγεμονία Μητσοτάκη, και το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τη δύναμή του και να αμφισβητήσει την κυρίαρχη θέση της συντηρητικής παράταξης στην κοινωνία.