Παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, εγκαινιάστηκε στο Μόχο του Δήμου Χερσονήσου το Μουσείο για τον Ούλοφ Πάλμε, τον Σουηδό πολιτικό που συνδεόταν στενά με την Κρήτη, καθώς την επισκεπτόταν επί χρόνια και είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, η δημιουργία του μουσείου ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Ούλοφ Πάλμε, που επί χρόνια συνέλεγε το υλικό, που εκτίθεται πλέον στους χώρους της έκθεσης.  Στα εγκαίνια το παρών έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο γιος του Ούλοφ Πάλμε, Γιοακίμ που εξέφρασαν την χαρά και τη συγκίνηση τους για τη δημιουργία του μουσείου, αλλά και την σύνδεση των δυο οικογενειών.

 Τι ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Είναι μεγάλη τιμή για την Κρήτη που δημιουργεί αυτό το μουσείο γιατί δείχνει έμπρακτα τις σχέσεις του κρητικού λαού με τα προοδευτικά κινήματα όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου.

Προοδευτικά κινήματα που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, αντιιμπεριαλιστικά κινήματα που ήθελαν όλους τους λαούς να ζουν σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, δικαιοσύνης, ελπίδας και προοπτικής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τι ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός

«Μας συνδέουν πολιτικοί αγώνες, αγώνες για τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, παλεύοντας για την ειρήνη όπως την πρωτοβουλία των έξι , παλεύοντας ενάντια στο φασισμό την ξενοφοβία, το ρατσισμό», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «για την εποχή που διανύουμε, θα έλεγε ο Ούλοφ Πάλμε, η δημοκρατία δεν είναι ένα σπορ για θεατές, αλλά είναι μια καθημερινή πάλη συμμετοχής ενεργών πολιτών» και ότι «πρέπει να σπάσουμε τη μοιρολατρία και να πούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να ξαναπιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να φύγουμε από την εξάρτηση, τη μιζέρια, τον πελατειασμό, που προσπαθούν πολλές δεξιές αντιλήψεις και κυβερνήσεις να περάσουν στον κόσμο ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Υπάρχουν εναλλακτικές αν δώσουμε ξανά έμπνευση και ελπίδα, μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στα εγκαίνια του μουσείου

«Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας τον Όμιλο Φίλων Ούλοφ Πάλμε και την Περιφέρεια Κρήτης, για αυτή την πρωτοβουλία, που τιμά έναν ιστορικό ηγέτη, όχι μόνο για τη Σουηδία, αλλά γενικότερα για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Τα εγκαίνια του μουσείου σήμερα στον Μοχό, ένα μέρος που αγαπούσε πολύ ο ίδιος και επισκεπτόταν συχνά, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να θυμηθούμε το έργο του, που παραμένει επίκαιρο.

Όλη του η ζωή χαρακτηρίστηκε από τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του εφάρμοσε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη ως σουηδικό μοντέλο: Το ισχυρό κοινωνικό κράτος, διασφαλίζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλους.

Παράλληλα, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παγκόσμιας ειρήνης. Η Σουηδία άνοιξε φιλόξενα τις πόρτες της στους Έλληνες, που αγωνίζονταν ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, κάτι που ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου ξέρει καλύτερα από όλους μας.

Με την Στοκχόλμη μάλιστα να είναι η πρώτη έδρα του ΠΑΚ, πριν την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Πάλμε.

Οι κοινές αγωνίες, για μία πιο δίκαιη κοινωνία και έναν κόσμο πιο ειρηνικό και ελεύθερο από τις εξαρτήσεις, ένωσαν τον Ούλοφ Πάλμε και τον ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου, επιτρέποντας μετά την επανεκλογή του πρώτου στην Πρωθυπουργία τη δημιουργία της «Κίνησης των έξι» μαζί με προσωπικότητες όπως η Ίντιρα Γκάντι και οι Προέδροι του Μεξικού, της Αργεντινής και της Τανζανίας.

Σήμερα, 37 χρόνια μετά την τραγική δολοφονία του, με τις ανισότητες να αυξάνονται, αξίζει να θυμηθούμε μια από τις πιο γνωστές του φράσεις: «Παραμένω σοσιαλιστής, όταν βλέπω οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Όταν βλέπω την κοινωνική δικαιοσύνη να υποχωρεί και ο πλούτος να προκαλεί. Όταν η αλληλεγγύη μειώνεται και ο εγωισμός αυξάνεται. Όταν οι δυνατοί αγνοούν τους αδύναμους».

Σε έναν τέτοιο κόσμο, λοιπόν, είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος του και ότι όλοι, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να προκόψουν.»