Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο όπου συνεχίζεται η ένταση στα βόρεια της χώρας, μετά τις αντιδράσεις σέρβων πολιτών  στην ανάληψη καθηκόντων των αλβανικής καταγωγής δημάρχων.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στους ηγέτες του Κοσόβου, τονίζοντάς τους την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης, προειδοποιώντας για πιθανά μέτρα της ΕΕ.

Σε νέες εξελίξεις, το ΝΑΤΟ λέει ότι είναι έτοιμο να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Κόσοβο. Η Πρίστινα και το Βελιγράδι αλληλοκατηγορούνται για την αναταραχή, με τον Σέρβο ηγέτη Αλεξάντερ Βούτσιτς να ζητά την απομάκρυνση των δημάρχων.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 αλλά η Σερβία δεν την αναγνωρίζει.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη στείλει 700 ενισχύσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες. Η συμμαχία έχει ήδη 4.000 στρατιώτες εκεί.

Οι δήμαρχοι εκλέχθηκαν αφού οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές, με αποτέλεσμα να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής σε περίπου 3% με αποτέλεσμα να εκλεγούν οι Αλβανοί υποψήφιοι. Οι Σέρβοι διαδηλωτές προσπάθησαν στη συνέχεια να τους εμποδίσουν να πάρουν τις θέσεις τους.

Περίπου 30 ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και περισσότεροι από 50 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Βούτσις: Να παραιτηθούν οι Αλβανοί δήμαρχοι

Μιλώντας στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στη Μολδαβία, ο Βούτσιτς είπε ότι η απόσυρση των δημάρχων θα ήταν ο «πιο ισχυρός» τρόπος για να εκτονωθεί η ένταση.

Επέμεινε ότι η χώρα του θα «επιχειρήσει να πείσει τους Σέρβους να διαδηλώσουν ήρεμα και ειρηνικά».

Όμως, στην ίδια εκδήλωση, η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani κατηγόρησε το Βελιγράδι για την πρόσφατη βία, κατηγορώντας το ότι «υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες» στη χώρα.

Η Σερβία «πρέπει να συμβιβαστεί με το παρελθόν της», είπε, προσθέτοντας ότι «η πραγματική απειλή στην πραγματικότητα προέρχεται από την άρνηση της ύπαρξης ενός κυρίαρχου κράτους από τη Σερβία».