Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA συνωμότησε με την Apple για να εκμεταλλευτεί κενό ασφάλειας στις συσκευές iPhone και να κατασκοπεύει χιλιάδες αξιωματούχους, υποστήριξε την Πέμπτη η Μόσχα.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλεια της Ρωσίας (FSB), λογισμικό παρακολούθησης εγκαταστάθηκε κρυφά σε ρώσους χρήστες iPhone αλλά και στα κινητά ξένων διπλωματών με έδρα τη Ρωσία και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από χώρες του ΝΑΤΟ, το Ισραήλ, τη Συρία και την Κίνα.

«Η FSB αποκάλυψε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών στην οποία χρησιμοποιήθηκαν κινητές συσκευές Apple» ανακοίνωσε η FSB, φορέας που διαδέχτηκε τη σοβιετική KGB.

Η FSB υποστηρίζει ότι η υπόθεση αποκαλύπτει τη στενή σχέση ανάμεσα στην Apple και την NSA, λέγοντας πως «η εταιρεία προσφέρει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ένα μεγάλο εύρος ευκαιριών για την παρακολούθηση προσώπων που ενδιαφέρουν τον Λευκό Οίκο και τους εταίρους του σε αντι-ρωσικές δραστηριότητες, ακόμα και τους ίδιους τους πολίτες τους».

Περιέργως, σημειώνει το Reuters, η FSB  ανέφερε ότι η επιχείρηση αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακών Φρουρών, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια της ρωσικής ηγεσίας.