Ο Θεόδωρος Πάγκαλος φημιζόταν για τις ατάκες του, όπως επίσης φημιζόταν και για την αθυροστομία του.

Οι συνεντεύξεις του, οι παρεμβάσεις του και οι εμφανίσεις του προκαλούσαν πολιτικούς σεισμούς. «Θα λέω την άποψή μου και ας μην αρέσει σε κάποιους» έλεγε.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του, ήταν η απέχθεια που έβγαζε ο πρώην υπουργός, απέναντι σε δικτατορικά καθεστώτα αλλά και ακροδεξιά κόμματα. Και φυσικά ο ίδιος δεν την έκρυψε ποτέ.

Μεταξύ των πολλών άρθρων που είχε δημοσιεύσει, ήταν και ένα για τον παππού του, στρατηγό και δικτάτορα το 1925, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Επίσης η ατάκα του για «σαπούνια» σε διάλογο με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη -παρουσία πολλών ακροδεξιών- σε τηλεοπτική εκπομπή, είναι από αυτές (τις ατάκες) που δεν ξεχνιούνται.

Οι αναφορές στον δικτάτορα παππού του

«Ο παππούς μου Θεόδωρος Δ. Πάγκαλος» ήταν ο τίτλος άρθρου του Θεόδωρου Πάγκαλου τον Φεβρουάριο του 2019 στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Είναι προφανές ότι καταδικάζω τη δικτατορία απ’ όπου κι αν προέρχεται και είμαι σταθερός οπαδός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας «αστικού τύπου», τη μόνη που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα στους τελευταίους αιώνες», έγραφε, μεταξύ άλλων.

Όταν μιλούσε για «σαπούνια» κοιτώντας στα μάτια τον Κωνσταντίνο Πλεύρη

Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν καλεσμένος στο τηλεοπτικό στούντιο του ΑΝΤ1 σε εκπομπή με παρουσιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη. Θέμα της εκπομπής ήταν ο εθνικισμός.

Ο Πάγκαλος είχε τονίσει τότε ότι αρνείται να κάνει διάλογο με τον Πλεύρη.

«Εάν κ. Πάγκαλε επικρατούσαν οι ιδέες μας, εσείς στη δημόσια ζωή δεν θα είχατε θέση» είπε ο Πλεύρης.

«Θα ήμουν προ πολλού νεκρός, πιθανόν κάτι σαν σαπούνι, κάτι τέτοιο», καθώς «ένα σαπούνι δεν μπορεί να μιλάει με ένα πολιτικό αρχηγό» απάντησε ο Πάγκαλος.

Τότε ο Πλεύρης απάντησε με χυδαιότητα πως «πράγματι ο κ. Πάγκαλος για σαπούνι είναι άξιος» και «όλος του ο όγκος αξίζει για σαπούνι και τίποτα παραπάνω».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος αποχώρησε από το πλατό με τους ακροδεξιούς και τους χρυσαυγίτες να τον γιουχάρουν. Ο ίδιος ο Πάγκαλος έφυγε από το στούντιο, χωρίς καν να τους κοιτάξει…