Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής με βασικό θέμα συζήτησης τη διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης (debate) μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 13.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών αντί της Πέμπτης 1 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τι θέλουν τα κόμματα

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διεξαχθούν δύο debate ξεχωριστά, με το δεύτερο να γίνεται ανάμεσα στις αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που είχε ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν έβγαιναν από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, για τις οποίες είχε απορρίψει το επίμονο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για debate μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε δηλώσει πως μία τηλεμαχία μεταξύ των δύο θα είχε νόημα στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο φαίνεται πως μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να αναθεωρεί για ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα, με το σκεπτικό ότι η μεγάλη διαφορά του πρώτου και του δεύτερου κόμματος στον πρώτο γύρο αλλά και το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις δεύτερες εκλογές συνηγορούν στη μη χρησιμότητα μιας τέτοιας τηλεμαχίας.

Το ΚΚΕ, πάντως, απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στην Διακομματική, λέγοντας πως θέλει ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως θέλει να λάβει η Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) μέρος στη λήψη αποφάσεων ως προς τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας.