Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα μετά το εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν ακόμα εργάτη.

Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: Ενταση με αστυνομία κι εργαζόμενους στο υπ. Ναυτιλίας

Στη συνέχεια, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παμπειραϊκό συλλαλητήριο που καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 19:00 η ώρα στην πλατεία Κοραή.

Μαζική η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν το Συνδικάτο Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων μας και απέργησαν σήμερα, Τρίτη 30/5/2023 με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας. Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες που βρέθηκαν από το πρωί στις πύλες για την περιφρούρηση της απεργίας και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος και στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους».

«Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της coscoστη Ν/Ε Ζώνη Περάματος.

Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή.

Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως ”δε γνώριζε”», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Τα αιτήματα των εργαζόμενων που είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ατυχήματος πριν τη νέα τραγωδία είναι: «Απαιτούμε:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
  • Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους».

Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη με τα υπουργεία

Την Τρίτη 30/5 σε ευρεία σύσκεψη των υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εκπροσώπων των εργαζομένων, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης Τεχνικού Ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία, για το προσεχές τρίμηνο όπου υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος φόρτος εργασίας.