Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος (SNS), στη διάρκεια ενός κομματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, δηλώνοντας ότι απαιτείται μία νέα προσέγγιση για την επανένωση της χώρας.

Ωστόσο, ο Βούτσιτς τόνισε ότι ο ίδιος θα εξακολουθήσει να ηγείται του κράτους.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά από τις χθεσινές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλη τη χώρα στο κέντρο του Βελιγραδίου, που υποστήριζαν τον Βούτσιτς.

Αυτές οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν τις μεγάλες αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις για τις μαζικές επιθέσεις με όπλα που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, στις αρχές Μαΐου.

Τι αποφάσισε ο Βούτσιτς για το Κόσοβο

Την ίδια στιγμή, η κρίση στις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου κλιμακώνεται, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Βελιγραδίου να αποφασίζει, κατά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να παραμείνει σε ισχύ η κατάσταση υψίστης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

Εξουσιοδότησε επίσης τον αρχηγό του ΓΕΣ, στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο – KFOR και το ΝΑΤΟ, με στόχο την προστασία του σερβικού πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Σερβίας, αντιδρώντας στην αστυνομική επιχείρηση για την εγκαθίδρυση των νέων δημάρχων στον βορρά του Κοσόβου, έθεσε σε κατάσταση «μάχιμης ετοιμότητας» τις ένοπλες δυνάμεις και διέταξε τη μετακίνηση μονάδων προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ οι ΗΠΑ καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από