Νέα στοιχεία στην έρευνα σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, που συνδέουν την Ρωσία με την Γερμανία, οδηγούν στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα, Παρασκευή, το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Οι αστυνομικές έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο ιστιοφόρο «Ανδρομέδα», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που προκάλεσαν τις εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα μεταδεδομένα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε από τη θέση του ιστιοφόρου οδηγούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει επίσης ότι στο σκάφος βρέθηκαν ίχνη ενός εκρηκτικού, της κυκλοτετραμεθυλενοτετρανιτραμίνης, «πολύ διαδεδομένου τόσο στη Δύση όσο και στην πρώην ανατολική Ευρώπη».

Υποψίες και σενάρια

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022, τέσσερις μεγάλες διαρροές αερίου έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στους αγωγούς που συνδέουν την Ρωσία με την Γερμανία και διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι πρώτες υποψίες ήταν ότι επρόκειτο για επίθεση, προκαλώντας διάφορες υποθέσεις για τους δράστες αυτής της περίπλοκης υλικοτεχνικά και διπλωματικά ευαίσθητης επιχείρησης, ενώ πολλά ήταν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, τα οποία αρχικά «έδειχναν» ως υπαίτια την Ρωσία.

Μήνες μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, η ευθύνη για την υποθαλάσσια επίθεση παραμένει ένα μυστήριο, παρά τη διεξαγωγή ερευνών στις χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).