Στο Προεδρικό Μέγαρο φιλοξενήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ’.

Όπως είχαν τονίσει, ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τέτοια περιθώρια δεν υπήρχουν με αποτέλεσμα μετά το πέρας της σύσκεψης να γίνει γνωστό ότι θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις 13:00 ο κ. Σαρμάς συναντήθηκε με την κ. Σακαλλαροπούλου και ανέλαβε τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν απέδωσαν καρπούς. Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, πήρε για λίγες ώρες τη διερευνητική εντολή και την επέστρεψε τηλεφωνικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκαν με την κ. Σακελλαροπούλου, ωστόσο δεν παρέλαβαν τη διερευνητική εντολή με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή σύσκεψη.

Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη εκλογική διαδικασία θα επισπευσθεί και θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Παρακολουθήστε live όλες τις πολιτικές εξελίξεις:

13:37 Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

13:27 Όπως είχαμε τονίσει και νωρίτερα, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επανέλαβαν στη σύσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη δική του μεριά τόνισε ότι: «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές.

Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα».

13:18 Την ώρα που αναλαμβάνει ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, συνεχίζονται οι εξελίξεις στα πολιτικά κόμματα. Τα φώτα είναι στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει το πιο δύσκολο έργο σε αυτές τις κάλπες καθώς θα προσαπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα την ώρα που ανοίγει και η συζήτηση για τις ευθύνες. Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ερωτήθηκε για την αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και έριξε «βόμβα». «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13: 09 «Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή. Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να δεχτώ τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού αλλά και υποχρέωσή μου ως πολίτη», είπε ο Ιωάννης Σαρμάς στην ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε καλή τύχη στον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό στο έργο του μέχρι τις επερχόμενες εκλογές.

Δείτε τον διάλογο:

13:04 Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς. Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:58 Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ιωάννης Σαρμάς. Αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η συνάντησή του με την ΠτΔ αναμένεται να κρατήσει λίγα λεπτά.

12:50 Υπενθυμίζουμε ότι στις 13:00 το μεσημέρι αναμένεται στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

12:43 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη διενέργεια των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

12:31 Τα επόμενα βήματα μετά το αναμενόμενο «ναυάγιο» στο Προεδρικό Μέγαρο. Ποια είναι τα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12: 28 Διαψεύδει φήμη που έχει κυκλοφορήσει στα social media για τους ετεροδημότες το υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, έχει κυκλοφορήσει μία φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα ετεροδημοτών, για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου.

Η φήμη αυτή είναι ψευδής και ανυπόστατη, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών. Λαμβάνοντας υπόψη το υποθετικό σενάριο ότι οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. (Α’ αναθεώρηση 2023).

Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, τονίζεται.

12:14 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως είχε τονίσει και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

11:45 Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ανάθεση της θέσης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στον Ιωάννη Σαρμά:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

11:48 Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς;

Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.

Ο επόμενος «κύκλος» της ζωής του τον βρίσκει στη Γαλλία, όπου με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985).

Συνέχισε να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Χαράσσοντας τη διαδρομή του εκτός από το ΣτΕ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έφτασε μέχρι την κορυφαία θέση του προέδρου, έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει διδάξει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Στα χρόνια της προεδρίας του Ιωάννη Σαρμά ψηφίστηκαν από τη Βουλή -με ευρεία πλειοψηφία- οι νόμοι 4700/2020 (Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 4820/2021 (Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:44 Στις 13:00 αναμένεται στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

11:35 Όπως αναμενόταν, άκαρπη απέβη η προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι αναμένεται να ανακοινωθεί η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου

11:34 Δείτε την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών από το Προεδρικό Μέγαρο.

11:29 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία κράτησε

11:28 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που κράτησε λιγότερο από 30 λεπτά. Κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν προέβη σε κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους

11:03 Ξεκινά η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

11:02 Στην αίθουσα της σύσκεψης έφτασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

11:01 Τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

10:59 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

10:55 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

10:52 Ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στην Ηρώδου Αττικού.

10:49 Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο.

10:42 Η χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφερε για τη σημερινή σύσκεψη: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ’ του Συντάγματος».

10:40 Καλημέρα σας. Σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μαζί θα παρακολουθήσουμε όλες τις εξελίξεις, τις δηλώσεις των αρχηγών και της Προέδρου, ενώ αναμένουμε, όπως όλα δείχνουν, την ανακοίνωση για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η σύσκεψη θα φιλοξενηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.