Να κάνει… επανεκκίνηση σε μια προσπάθεια να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών με τους καλύτερους δυνατούς όρους επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας.

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα λάθη που έγιναν στην προεκλογική περίοδο ενώ πληρώνουν ακόμη τα «αυτογκόλ» από κορυφαία στελέχη.

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να προτάσσει στην κορυφή της ατζέντας όλο το προηγούμενο διάστημα το θέμα των υποκλοπών, δεν του έδωσε πόντους. Την ίδια στιγμή διάφορες, καθόλου ξεκάθαρες απόψεις, περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού που ακούστηκαν, δεν έδωσαν έναν σαφή προσανατολισμό για μια προοπτική σταθερής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ φαίνεται πως ψηφοφόροι αλλά και τα ίδια τα κόμματα γύρισαν την πλάτη στην απλή αναλογική.

Παρά το γεγονός ότι τα κουκιά βάσει των δημοσκοπήσεων δεν έβγαιναν και κυρίως δεν υπήρχαν συγκλίσεις σε μείζονα πολιτικά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε προς αυτή την κατεύθυνση προβάλλοντας καθημερινά ένα καμένο σενάριο.

Αριστερή στροφή

Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να κάνουν μια αριστερή στροφή και να επιστρέψουν στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη που δεν είναι αλλά από την ακρίβεια, την ανάγκη για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και στη μείωση φόρων.

Στο χρόνο που απομένει μέχρι τον δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου, θα επιχειρήσουν εξάλλου να φέρουν στο προσκήνιο τις διαφορές στα προγράμματα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Χθες, έγινε η  πρώτη σοβαρή αυτοκριτική από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανέλαβε ακέραια την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής.

Μίλησε για ένα απρόσμενο οδυνηρό σοκ, ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τη μάχη ενόψει του δεύτερου γύρου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα οδυνηρό αποτέλεσμα ακόμη και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ καθώς όπως είπε «διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν  επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία»

Με δεδομένο ότι δεν πρέπει να «κρυφτούν κάτω από το χαλί» τα στρατηγικά λάθη που έγιναν στην προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα που πλήγωσαν την παράταξη, να γίνει μία γενναία αυτοκριτική και κυρίως να σταθεί στα επόμενα βήματα, στον τρόπο δηλαδή που θα πορευτεί το κόμμα προς τις νέες κάλπες.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι σε πρώτη φάση να επιστρέψουν στο κόμμα οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θέλουν να αποτρέψουν είναι μία περαιτέρω αποσυσπείρωση καθώς την ώρα που η Κουμουνδούρου προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος, έχει φουντώσει για τα καλά ο «πόλεμος» για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.

Η άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανοίξει μία συζήτηση για το αν μπορούν να αλλάξουν και άλλο οι συσχετισμοί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στο ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβουν την ελπίδα ότι μπορεί να βρίσκονται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και βέβαια, η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσουν και τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι να επικεντρωθούν το επόμενο διάστημα στο ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στην Κεντροαριστερά και να αφήσουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίζουν χωρίς αντίπαλο.