Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διερευνητική εντολή την οποία τελικά δεν παρέλαβε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε δηλώσεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Έκανε λόγο για οδυνηρό σοκ, απρόσμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι «φοβάμαι πως και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ καθώς διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

Μιας παντοδυναμίας, πρόσθεσε, και μάλιστα «μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό».

Συνεπώς, επεσήμανε, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. «Να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σε ότι μας αφορά θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας . Οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή θα σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, η ήττα μόνο έναν».

«Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη» τόνισε και ζήτησε συγγνώμη «στους ανθρώπους που πληγώσαμε».

Αμέσως μετά θέλησε να δώσει μία υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι « θα δώσουμε μαζί τη μάχη, όρθιοι με στόχο, επαναλαμβάνω να μην έχουμε μία παντοδύναμη ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση» αλλά και – όπως είπε – να παραμείνει η Αριστερά , ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».