Το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προηγμένη τεχνογνωσία του για να γίνει  «υπερδύναμη» στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), δήλωσε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, προβλέποντας εξελίξεις στον αυτόνομο πόλεμο και βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων μάχης.

Τα βήματα για εκμετάλλευση των ραγδαίων εξελίξεων στην ΑΙ περιλαμβάνουν τη δημιουργία εξειδικευμένου οργανισμού στρατιωτικής ρομποτικής στο υπουργείο και την αύξηση του προϋπολογισμού για έρευνα έρευνα και ανάπτυξη, δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία Εγιάλ Ζαμίρ.

«Υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν την ΑΙ ως την επόμενη επανάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ζαμίρ στο Herzliya Conference, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αλγόριθμοι που εκπαιδεύονται με μεγάλους όγκους δεδομένων για να δημιουργούν κείμενα, εικόνες ή άλλο περιεχόμενο, θα μπορούσε να έχει και στρατιωτικές εφαρμογές.

Τέτοιες εφαρμογές, είπε ο Ζαμίρ, περιλαμβάνουν ενδεχομένως «την ικανότητα μιας πλατφόρμας να πλήττει κατά σμήνη ή να επιχειρούν ανεξάρτητα, την ικανότητα να συγχωνεύει δεδομένα και να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις,».

Το υπουργείο αρνήθηκε πάντως να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη χρηματοδότηση της ΑΙ.

Ο ισραηλινός στρατός ήδη χρησιμοποιεί ορισμένα αυτόνομα συστήματα, όπως ρομποτικά τζιπ επιτήρησης συνδράμουν τις περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό τον μήνα, η κρατική Israel Aerospace Industries αποκάλυψε ένα αυτόνομο υποβρύχιο συλλογής πληροφοριών που έχει ήδη συμπληρώσει «χιλιάδες ώρες» επιχειρήσεων.

«Αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το Κράτος του Ισραήλ σε υπερδύναμη της ΑΙ και να είμαστε στην καρδιά ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters