Ο απελπιστικά χαμηλός αριθμός των εγγεγραμμένων στους ειδικούς καταλόγους για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές δικαιώνει τη σφοδρή κριτική στον σχετικό νόμο, ο οποίος στερεί στη συντριπτική πλειονότητα των αποδήμων να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Την αντίθεσή τους έως και αγανάκτηση εκφράζουν στα «ΝΕΑ» τέσσερις Ελληνες από τα κέντρα της ελληνικής παροικίας στη Γερμανία.

 

Φαίδων Γ. Κοτσαμπόπουλος

Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW

Κολωνία

 

Κανονικά αυτός ο νόμος πρέπει να αποκαλείται «Στέρηση Εκλογικού Δικαιώματος Εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας». Σε αντίθεση με όλους τους Ευρωπαίους, οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους μόνο αν αποδείξουν ότι έζησαν ή εργάσθηκαν στην Ελλάδα δύο χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια. Γι’ αυτό ευθύνονται βασικά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που εξάρτησαν την ψήφο τους από αυτόν τον όρο. Οταν φωνάζαμε ότι ούτε το 5% των αποδήμων Ελλήνων δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, μας έλεγαν ψεύτες και ότι υπερβάλλουμε. Τελικά είχαμε δίκιο. Μόνον 22.000 δηλώθηκαν τελικά σε σύνολο 7 εκατομμυρίων Ελλήνων της Διασποράς. Στενοχώρια, αγανάκτηση και ντροπή είναι τα συναισθήματά μας, βλέποντας τις ουρές των χιλιάδων Τούρκων που στέκονται ώρες για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού. H λύση: Κατάργηση της ειδικής και μοναδικής στο Σύνταγμα ρήτρας των δύο τρίτων της Βουλής γι’ αυτόν τον νόμο. Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου τώρα για όλους εντός κι εκτός επικράτειας και σύντομα ηλεκτρονική ψήφος. Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε!

 

 

Μαρίνα Ντούσκα

Γεωπόνος BSC, MBA, Project Manager

Μόναχο

 

Ενα πάγιο αίτημα των Ελλήνων της Διασποράς επετεύχθη έπειτα από πολλούς συμβιβασμούς των κομμάτων. Σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί. Προβληματίζει εντόνως η ελιτίστικη επιλογή των υποψηφίων, που εκπροσωπούν τον απόδημο στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, από τα κόμματα και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα αγνοεί το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο του μέσου έλληνα μετανάστη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση αυτών στα ψηφοδέλτια. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία, οι πολιτικοί να πάψουν να αντιμετωπίζουν τους Ελληνες της Διασποράς φοβικά. Η προϋπόθεση που τίθεται – διαμονή στην Ελλάδα για 2 έτη την τελευταία 35ετία – πρέπει να αναθεωρηθεί. Το αίτημα παραμένει: κάποια/ος που έχει δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να το ασκεί από τον τόπο διαμονής του. Πρέπει επίσης να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

 

Βασίλης Παπαδόπουλος

Πρόεδρος «Εξάντας»

Βερολίνο       

            

Ο νόμος είναι κακός, γιατί αποκλείει τους περισσότερους αποδήμους. Και είναι άδικος, γιατί δημιουργεί μετανάστες δύο κατηγοριών και αντιδημοκρατικός, γιατί προσβάλλει την αρχή της ισότητας και καθολικότητας του εκλογικού δικαιώματος. Ολοι οι απόδημοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους, πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, χωρίς διακρίσεις. Η ψήφος τους να είναι ισοδύναμη μ’ αυτήν των ψηφοφόρων του εσωτερικού. Πρέπει επίσης να εκλέγονται διακριτοί βουλευτές αποδήμων, ισότιμοι με τους συναδέλφους τους στη Βουλή των Ελλήνων, που να προωθούν τα συμφέροντα της ομογένειας. Βεβαίως, η καλύτερη λύση είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Κώστας Καρράς

Πρόεδρος ΕΕΕΔ.ΒΒ και ΣΑΕ – Δίκτυο Επιστημόνων

Στουτγάρδη

Ο νόμος «Διευκόλυνσης της ΨΗΦΟΥ των εκτός Επικρατείας Ελλήνων εκλογέων» που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων είναι αντισυνταγματικός. Αφαιρεί το δικαίωμα της ψήφου από τον τόπο διαμονής στην συντριπτική πλειοψηφία των  αποδήμων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και δικαιωματικά μπορούν να ψηφίζουν σε εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα. Ως πρόεδρος της ΟΕΚ το 1978 παρέδωσα στον τότε υπουργό Εργασίας, Κωνσταντίνο Λάσκαρη, λίστα αιτημάτων μεταξύ των οποίων και της ψήφου. Τότε ήμασταν μετανάστες με μεγάλα προβλήματα και περιμέναμε τη λύση τους (και) από την ελληνική κυβέρνηση. Ο νόμος «ψήφου» που εφαρμόζεται σήμερα αποκλείει όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρη την πρώτη γενιά των μεταναστών. Μετά τις εκλογές πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).