Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστρωσε το κόκκινο χαλί για τους επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο καθώς στοχεύει να προσελκύσει επενδύσεις ρεκόρ ύψους 13 δισ. ευρώ για τη χώρα του. Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter μάλιστα, ο Ιλον Μασκ, ήταν ένας από τους περισσότερους από 200 επιχειρηματίες που παρευρέθησαν στο ετήσιο συνέδριο Choose France στη Γαλλία.

Ο Μασκ συνάντησε τον Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων προτού παραστεί σε γεύμα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Ο Μασκ επισκέφτηκε επίσης την έκτη ετήσια επιχειρηματική σύνοδο κορυφής Choose France που πραγματοποιείται στο παλάτι των Βερσαλλιών. Μεταξύ των ηγετών ξένων επιχειρήσεων οι μισοί προέρχονται από την Ευρώπη, το 20% από τη Βόρεια Αμερική και το 15% από την Ασία.

Μακρόν και Μασκ μίλησαν για την «ελκυστικότητα της Γαλλίας και των κλάδων της», σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να ελπίζει σε νέες επενδύσεις. Ο Λεμέρ ανέφερε σε ειδησεογραφικά δίκτυα της Γαλλίας ότι οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Μασκ καλύπτουν πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Μασκ χαμογέλασε και μίλησε για λίγο στους δημοσιογράφους, αλλά δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο για τις συνομιλίες. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» με τον μεγιστάνα. Ο Λεμέρ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες της Δευτέρας με τον Μασκ, αναφέροντας απλώς ότι «όλες οι τρέχουσες επενδύσεις είναι καρπός μηνών ή και ετών διαπραγματεύσεων».

Πράσινη βιομηχανία

Αντιμετωπίζοντας πιέσεις για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ο Μακρόν επιδιώκει να κερδίσει ξανά νέα δυναμική υποστηρίζοντας ώθηση προς τον τομέα της πράσινης βιομηχανίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία κέρδισε τη Γερμανία και την Ολλανδία στην προσπάθεια να προσελκύσει νέες επενδύσεις για το πρώτο εργοστάσιο μπαταριών αυτοκινήτων της ProLogium σε άλλη χώρα. Αυτό επετεύχθη χάρη σε έντονη κυβερνητική εκστρατεία, την παροχή κινήτρων και την παροχή ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας, όπως δήλωσαν στελέχη της ταϊβανέζικης εταιρείας. Επίσης η σουηδική εταιρεία Ikea ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επενδύσει επιπλέον 906 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία πριν από το 2026.

Η σύνοδος για επιχειρήσεις Choose France ακολουθεί αυτή τη σειρά κινήτρων που ανακοίνωσε ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα για την υποστήριξη καινοτόμων κλάδων και τη μετάβαση προς πιο πράσινη τεχνολογία.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκπτώσεις φόρου σε τομείς όπως η παραγωγή μπαταριών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το υδρογόνο και η αιολική ενέργεια, καθώς και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και σύντομες εγκρίσεις για μεγάλα έργα στη βιομηχανία.

«Η Γαλλία αλλάζει, προσαρμόζεται στην πορεία του κόσμου και πιστεύω ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο που είναι να εκβιομηχανίσουμε ξανά τη χώρα, να είμαστε πιο κυρίαρχοι και να σεβόμαστε περισσότερο το κλίμα και τη βιοποικιλότητα» είχε δηλώσει Μακρόν σχετικά.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο ο Μακρόν είχε συναντήσει ξανά τον Μασκ πρόσωπο με πρόσωπο κάνοντας λόγο για «σαφή και ειλικρινή» συζήτηση που αφορούσε μεταξύ άλλων ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες. Ο Μακρόν είχε επίσης τότε μεταφέρει στον Μασκ τις ανησυχίες της Ευρώπης σχετικά με τον έλεγχο περιεχομένου στο Twitter. «Διαφανείς πολιτικές χρηστών, σημαντική ενίσχυση της εποπτείας περιεχομένου και προστασία της ελευθερίας του λόγου: πρέπει να γίνουν προσπάθειες από το Twitter για να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς» είχε γράψει τότε ο Μακρόν στο Twitter μετά τη συνάντηση εκείνη.