Την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της διεξαγωγής δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Πριν το άνοιγμα της τουρκικής χρηματαγοράς, ο γενικός δείκτης σημείωσε βουτιά 6,38%, προκαλώντας το αυτόματο πάγωμα της διαδικασίας λίγο μετά την έναρξή της, στις 9.55 το πρωί, ενώ οι συναλλαγές επαναλήφθηκαν στις 10.30 ώρα Ελλάδος.  Ο δείκτης του τραπεζικού τομέα είχε σημειώσει πτώση κατά 9,54% όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Αυτήν την ώρα ο βασικός δείκτης σημειώνει απώλειες κοντά στο 3,5% και διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 4.635 μονάδες.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Νωρίτερα, η ισοτιμία της λίρας βρέθηκε κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, υποχωρώντας κατά 0,2% στις 19,63 λίρες ανά δολάριο, ενώ οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία κοντά στα 19,65 ανά δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα έκλεισε στις 19,58 λίρες ανά δολάριο, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση από την αρχή του έτους στο 5%.

Η λίρα βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ο Ερντογάν ενίσχυσε μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών από το 2018, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε. Οι παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανέβηκαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, ανώτερος αναλυτής στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τη λίρα εξάντλησαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και άφησαν το νόμισμα σε «μη βιώσιμα επίπεδα», δήλωσε ο Nick Stadtmiller, επικεφαλής προϊόντων της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη. «Δεν μπορούν να αντέξουν για πάντα και μια σοβαρή υποτίμηση είναι πιθανή τα επόμενα δύο τρίμηνα. Καταρχήν, θα περίμενα από την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους ελέγχους, για να αποτραπεί περαιτέρω φυγή κεφαλαίων».

Αναλυτές της JP Morgan και της HSBC δήλωσαν ότι η λίρα αναμένεται να υποτιμηθεί περαιτέρω σε περίπου 24-25 ανά δολάριο.