Μαζική είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές στην Τουρκία, με τους πολίτες όλων των ηλικιών να πηγαίνουν για να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, όπου έχουν σχηματιστεί ουρές.

Οι κάλπες κλείνουν στις 17:00 το απόγευμα, ενώ, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία στην Τουρκία, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00 η ώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Δείτε φωτογραφίες

Οι δηλώσεις των υποψηφίων προέδρων

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για τη νίκη του.

Ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν όταν έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που ήταν στο εκλογικό κέντρο, ενώ στήθηκε στην ουρά για να ψηφίσει και αστειεύτηκε με αγόρι που βρισκόταν στο σημείο.

Δείτε τα χαρακτηριστικά βίντεο

Όπως και ο Ερντογάν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ψήφισε ο μεγάλος του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο πλευρό του ήταν και η σύζυγός του, Σέλβι.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας.

Να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν ζήτησε ο Ογάν

«Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες μας να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Ας έχουμε μια ήρεμη και ειρηνική ημέρα εκλογών όλοι μαζί σήμερα», ζήτησε ο Σινάν Ογάν, ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος.

Με κάθε τρόπο φτάνουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τις εκλογές στην Τουρκία, ενώ όλα σχολιάζουν τη μαζική συμμετοχή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου οι πολίτες ψηφίζουν σε σχολεία που άντεξαν στους σεισμούς, σε προκάτ κατασκευές μέσα σε κατεστραμμένα σχολεία ή ακόμα και σε σκηνές.

Οι ψηφοφόροι είναι όλων των ηλικιών, ενώ viral έγινε μια γυναίκα 112 ετών που έφτασε σε εκλογικό κέντρο να ψηφίσει και φωτογραφήθηκε με τους εκλογικούς αντιπροσώπους.

Οι αρχές βοηθούν ηλικιωμένους, ασθενείς και άτομα με αναπηρία να ψηφίσουν, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Δεν έλειψαν και αυτοί που θέλησαν να αποσπάσουν τα φώτα της δημοσιότητας, φτάνοντας με ιδιαίτερο τρόπο στις κάλπες.

Ένας από αυτούς με στιλ καουμπόι ανέβηκε στο άλογό του και πήγε να ρίξει την ψήφο του.

Λίγα τα παρατράγουδα στα εκλογικά κέντρα

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ανησυχίες για επεισόδια σε εκλογικά κέντρα, αυτά ήταν λιγοστά.

Για παράδειγμα, στη Σανλιούρφα ένας άνδρας επιχείρησε να ψηφίσει εκ μέρους… γυναικών και όταν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής επιχείρησαν να τον σταματήσουν εκείνος τους επιτέθηκε.