Ακόμη και 30 βαθμούς αναμένεται να δείξει σήμερα ο υδράργυρος με τον καιρό να κάνει πρόβα… καλοκαιριού. Ήδη από χθες Σάββατο, πολλοί ήταν όσοι επέλεξαν να κάνουν τις πρώτες βουτιές στην θάλασσα.

Παράλληλα, αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα την οποία θα την μεταφέρουν προς την περιοχής μας οι πολύ ισχυροί νοτιάδες που θα πνέουν στο Ιόνιο. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι πιο νότιες της επικράτειας.

Το μεσημέρι σήμερα Κυριακή η θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα πλησιάσει κατά τόπους τους 30C στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και τους 32oC στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Άκρως καλοκαιρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού και στην Αττική, με τον υδράργυρο να φτάνει την Κυριακή έως και τους 26 βαθμούς Κελσίου τις μεσημεριανές ώρες, ενώ τη Δευτέρα στις 15:00 το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας θα δείξει μέγιστη θερμοκρασία τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Καταιγίδες στα βορειοδυτικά

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 και πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και την Ήπειρο. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές στα βορειότερα νησιά κυρίως το απόγευμα. Στα νότια γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα νότια 5 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά έως 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Δευτέρα 15-05-2023

Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα είναι παροδικά πιο πυκνές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία και το βράδυ στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 πιθανώς έως 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 22 με 26 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.