Στην ουρά για μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες οι υποψήφιοι βουλευτές προκειμένου να λάβουν… την ευχή του πριν από την κάθοδό τους στον εκλογικό στίβο. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόνo μέσα σε δύο ημέρες, την πόρτα του αρχιεπισκοπικού γραφείου στην οδό Αγίας Φιλοθέης πέρασαν 10 πολιτευτές, χωρίς να υπολογίζονται όσοι διατηρούν δεσμούς ετών με τον Μακαριώτατο και έχουν «ελευθέρας» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι ενδεικτικό ότι συναντήσεις με προεκλογικό άρωμα είναι προγραμματισμένες ακόμη και σήμερα, μια ιδιαίτερη μέρα για την Εκκλησία, καθώς το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχή της ιστορικής εικόνας «Αξιον Εστί» στη Μητρόπολη.

Είναι γνωστό πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνηθίζει να κάνει δεκτά σχεδόν όλα τα αιτήματα για συναντήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, και την περίοδο αυτή οι ενδιαφερόμενοι είναι δεκάδες. Πρόκειται κυρίως για υποψηφίους της Α’ και Β’ Αθηνών που προέρχονται από παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, όμως δεν λείπουν και οι εκπρόσωποι μικρών σχημάτων που επιχειρούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στη Βουλή, πρώην ή νυν υπουργοί, εκλεγμένοι βουλευτές αλλά και αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολοι επιζητούν μια ευλογημένη πορεία προς τις κάλπες. Και μια φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο για το προεκλογικό τους φυλλάδιο…

Εκλογικά κέντρα

Αλλωστε, παρότι οι ναοί δεν αξιοποιούνται πλέον για τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας, όπως συνέβαινε πριν από 100 χρόνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους βλέπουν ως εν δυνάμει… εκλογικά κέντρα και μάλιστα προνομιακού χαρακτήρα.

Το φαινόμενο εξαπλώνεται και σε τοπικό επίπεδο, με τους υποψήφιους εκπροσώπους του λαού στο ελληνικό Κοινοβούλιο να διαγκωνίζονται για μία θέση δίπλα στον τοπικό μητροπολίτη ή στον ιερέα της ενορίας τους. Στον πειρασμό ενδίδουν και αρκετοί εκπρόσωποι του κλήρου οι οποίοι προχωρούν στην ενεργή υποστήριξη υποψηφίων, τόσο ώστε κάποιοι μητροπολίτες αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση εκτός ορίων.

Πριν από λίγες ημέρες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, εξέδωσε ειδική εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει στους κληρικούς της περιοχής να εμπλακούν «στα των εκλογών» προειδοποιώντας τους παράλληλα πως θα επιβληθούν «κανονικές κυρώσεις» σε όσους αγνοήσουν τη σύσταση.

«Παγία θέσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η μη ανάμειξις εις τα των εκλογών ιδία δε κατά την προ αυτών περίοδον. Οθεν, εφιστώμεν την προσοχήν υμών, όπως κατά την αρξαμένην προεκλογικήν περίοδον απόσχητε πάσης δημοσίας, ιδιαιτέρως δε από του άμβωνος, αναφοράς ή και εις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αφορώσας συνεννοήσεις ή υποδείξεις προσώπων υποψηφίων βουλευτών, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αντιδράσεων, ου μην αλλά και διχασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος. Εν εναντία περιπτώσει θα επιβληθούν κανονικαί κυρώσεις» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Συστάσεις

Παρόμοια πρωτοβουλία έλαβε και ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ένας ιερωμένος που έχει αποδείξει ότι ξέρει να τηρεί τις ισορροπίες.

«Ασφαλώς και είναι ευλογία και χαρά να συμμετέχουν στις εκλογές ακόμη και ως υποψήφιοι, συγγενικά μας πρόσωπα, ακόμη και α’ βαθμού, ή και στενοί λαϊκοί μας συνεργάτες στο εκκλησιαστικό μας έργο.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την με οποιονδήποτε τρόπο δραστηριοποίησή μας υπέρ του ενός ή άλλου υποψηφίου, υπέρ του ενός ή άλλου κόμματος» τονίζει σε εγκύκλιό του προς τους κληρικούς της Φθιώτιδας.

«Σας είχα τονίσει και κατά την ενθρόνισή μου ότι «το δικό μας χρώμα είναι το χρώμα της Φθιώτιδας» και ότι αγαπάμε τους πάντες, σεβόμαστε τους πάντες και είμαστε διάκονοι ενότητας και όχι διχασμών. Ολοι οι υποψήφιοι στη Φθιώτιδα είναι πνευματικά μας παιδιά (…). Δεν ξεχώρισα κανέναν, διότι θα τους ξεχωρίσει ο λαός μας με τη δημοκρατική του κρίση, την οποία και θα σεβαστούμε…» καταλήγει.