Ισχυρό ρεύμα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας αποτυπώνει το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η Prorata για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ των κομματικών συγκλίσεων, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς το 36% δηλώνει πως επιθυμεί να επιδιωχθεί η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και αν αυτό δεν εφικτό, τότε να προκηρυχθούν νέες εκλογές, ενώ το 25% απαντάει πως θέλει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Το 35%, πάντως, προτείνει να πάμε άμεσα σε νέες εκλογές, χωρίς να γίνει προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία – ποσοστό 75% – θεωρεί ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και πρωθυπουργός, διαφωνώντας με την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «τρίτο πολιτικό πρόσωπο».

Τι κυβέρνηση θέλουν

Οι περισσότεροι, πάντως, σε ποσοστό 45%, προτιμούν μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία (45%), ενώ το 41% προτιμά μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με 4 μονάδες μπρσοτά η ΝΔ – Ανοίγει η «ψαλίδα»

Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata για το κανάλι, η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατά 1,5 μονάδα, καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 4%, συγκεντρώνοντας 31,5% έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ (28,5 και 26% οι επιδόσεις τους, σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση).

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,5%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα, αύξηση κατά μία μονάδα καταγράφεται για το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 6%, όπως και για το ΜΕΡΑ 25, που, από 3% εμφανίζεται με 3,5%, ενώ μειωμένα κατά μισή μονάδα είναι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης (3%).

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δεξαμενή των αναποφάσιστων, με όσους κινούνται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου να φθάνουν το 10,5%.

Πιο δημοφιλής ο Μητσοτάκης – Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα Ανδρουλάκη

Τις περισσότερες θετικές «ψήφους» συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι περισσότερες από τις αρνητικές (56%).

Για τον Αλέξη Τσίπρα θετική άποψη έχει το 31% και αρνητική το 60%.

Στην τρίτη θέση, μάλιστα, έρχεται ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 21% θετικές απόψεις και 54% αρνητικές, ενώ στην πέμπτη θέση – αφού τον ξεπερνάει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που είναι στην τέταρτη – βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 15% θετικές απόψεις και 60% αρνητικές.

Τι ψηφίζουν αν τεθεί εκτός εκλογών ο Κασιδιάρης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική στάση όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, καθώς στο ερώτημα τι θα κάνουν αν απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του συγκεκριμένου σχήματος, μόνο ο ένας στους τέσσερις (24%) κατευθύνεται προς το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην εισαγγελέα, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Ακόμα πιο ψηλά η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές

Η έρευνα καταγράφει και τις απαντήσεις των ερωτηθέντων για την εκλογική τους συμπεριφορά, στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με πέντε μονάδες (34,5% έναντι 29,5%), ενώ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων (11,5%).

Η δεύτερη εκλογή, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, φαίνεται να ασκεί ιδιαίτερη πίεση στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται στο 8%, ενώ ΜΕΡΑ 25 και Ελληνική Λύση φαίνεται να παραμένουν εκτός Βουλής (2,5%).

Η οικονομία θα επηρεάσει την ψήφο

Όσο για τα ζητήματα που θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο τους, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απαντούν η οικονομία με 34% και ακολουθούν η διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα με 21%, η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα με 10%, η ανεργία και οι συνθήκες εργασίας με 9%, το ΕΣΥ και η περίθαλψη με 8%, η εγκληματικότητα και η δημόσια ασφάλεια με 4%, ενώ η παιδεία / εκπαίδευση έρχεται τελευταία με 3%.