«Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή όχι όμως για να κάνουν καμπάνια» τόνισε σε συνέντευξή του,  στον Σκάι, ο Αλεξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «το κοινοβούλιο με μια απλή προσθήκη στην τροπολογία θα μπορούσε να μπλοκάρει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη».

«Το να ορίσεις δικαστές να γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής, οδηγεί σε περιπέτεια και έχει φουσκώσει» τον Κασιδιάρη» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία, λέγοντας με νόημα ότι « ασκούνται περίεργες πιέσεις σε κόμματα».

Εκλογές: H ψήφος που θα κρίνει τον νικητή των εκλογών και τις συνεργασίες – Ανάλυση των δημοσκοπήσεων

Απάντηση σε Μητσοτάκη για Κασιδιάρη

«Η κυβέρνηση κατέθεσε τρεις τροπολογίες. Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή και όχι να κάνουν καμπάνια. Εκεί είναι η θέση τους. Εμείς καταθέσουμε τη δική μας τροπολογία. Το να ορίσεις τον Άρειο Πάγο κριτές για το ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι μας οδηγεί σε περιπέτεια. Τη θεωρούμε προβληματική την τροπολογία της κυβέρνησης. Ο κ. Τζανερίκος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι τον κάλεσαν εξωθεσμικά για να διευθετήσει το ζήτημα και του έταξε και θέση. Όλο αυτό είναι αντιθεσμικό. Δεν μπορεί να σταθεί και φουσκώνει την ακροδεξιά. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς που έχει στις τάξεις της τον κ. Πλεύρη, τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη». είπε.

«Βγήκαν 2 κόμματα δεξιά εκτός. Ακούω για δικαστικές πιέσεις στον κ. Βελόπουλο. Όλο αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Βλέπω μια κινητικότητα που δεν είναι φυσιολογική. Ο κ. Βελόπουλος κατήγγειλε σχέδιο αποστασίας. Όλα αυτά δεν είναι φυσιολογικά. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και θέλουν να εξαφανίσουν ό,τι υπάρχει στα δεξιά τους. Κατεβαίνουν στις εκλογές με ακροδεξιά ρητορική. Αισθάνονται μεγάλο ανταγωνισμό στα δεξιά τους. Η στρατηγική αυτή είναι λανθασμένη που δεν κάνει καλό στη δημοκρατία» πρόσθεσε.

Για την.. συνάντηση με Βαρουφάκη

«Ναι, πιάσαμε τον Μάη» είπε ειρωνικά ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την συνάντηση με Βαρουφάκη.

«Αυτές είναι οι μέθοδοι Τραμπ. Βγάζει η Απογευματινή το δημοσίευμα και το αναπαράγουν οι «παπαγάλοι» κι αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό. Κατανοώ τον κ. Μητσοτάκη. Έχασε τον Σόιμπλε, του έμεινε το φάντασμα του Βαρουφάκη. Ο έρωτας του Μητσοτάκη για τον κ. Βαρουφάκη είναι μονόπλευρός. Αλλά και ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές. Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων. Όταν γίνουν θα γίνουν φανερά. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγει κυβέρνηση, δεν πρέπει να πάμε με χαλαρή ψήφου. Πριν από τις εκλογές υπάρχει ανταγωνισμός».

Για τις συνεργασίες

Για τις συνεργασίες και πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί, και η ΝΔ θα μπορεί, αλλά δεν ξέρω αν θα το δεχτεί τελικά το ΠΑΣΟΚ», είπε προσθέτοντας πως «εγώ δεν παρακολουθούσα τον κ.Ανδρουλάκη, τον παρακολουθούσε ο κ.Μητσοτάκης».

Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με βάση τα προγράμματα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «αν η διαφορά είναι μεγάλη, θα το λύσει ο ελληνικός λαός ποιος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Σημειώνοντας ότι ο ίδιος βάζει «το κάρο πίσω από το άλογο»πρόσθεσε ότι «θα καταθέσω αύριο αυτό που ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 βασικές δεσμεύσεις για την ερχόμενη τετραετία», πάνω στις οποίες θα ανοίξει η συζήτηση μετά τις εκλογές. «Ο κόσμος θέλει αλλαγή. Το κρίσιμο είναι να πάει ο κόσμος στην κάλπη. Αν θέλουμε αλλαγή, πρέπει να πάρει ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Ερωτηθείς αν θα έβαζε υπουργό τον Λοβέρδο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον κ. Ανδρουλάκη. «Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη. Τον προτείνει;», είπε ενώ στην ερώτηση αν για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι αναγκαίος και ο Βαρουφάκης, απάντησε ότι τώρα «θα βάλουμε στη συζήτηση τα περί νομίσματος; Χώρισαν οι δρόμοι μας».

Δήλωσε δε πως «Θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης από την πλευρά μας, Έχουμε φέρει το 50-50 στα ψηφοδέλτια, έχουμε μια σειρά από πρόσωπα που έχουν βαριά βιογραφικά. Κεντρικό θέμα ήταν η πανδημία το προηγούμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον Όθωνα Ηλιόπουλο, την κ. Λινού, τον κ. Γεροτζιάφα. Πού είναι οι επιστήμονες του κ. Μητσοτάκη; Η αριστεία έχει μετατοπιστεί».

Για την οικονομία και τον φράχτη στον Εβρο

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κοστίζει το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της ΝΔ, η οποία «χρεοκόπησε τη χώρα 2 φορές. Το 2009 και το 2015 […] Όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια έλεγε (σ.σ ο κ. Μητσοτάκης) ότι εφαρμόσαμε 4ο μνημόνιο. Όταν ολοκληρώσαμε το 3ο μνημόνιο, το 2018, έλεγε ότι υπέγραψε 4ο μνημόνιο ο Τσίπρας. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει όλους για πάντα. Το έκαναν το 2012, το έκαναν το 2015. Ξεπλύναμε τα άπλυτα δεκαετιών. Οι τράπεζες διασώθηκαν. Όταν μου λέγανε ότι έκανα κωλοτούμπα, φτάσαμε στα άκρα, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός. Να προστατέψει την κοινωνία. Πήγαμε σε εκλογές και ο λαός έκρινε. Αφήσαμε 37 δις στα ταμεία, ενώ τα βρήκαμε άδεια».

Ο ίδιος σημείωσε πως επί κυβέρνησης Μητσοτάκη «η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια παντού» και υποστήριξε «εμείς φορολογήσαμε τη μεσαία τάξη επειδή είχαμε έναν εθνικό στόχο. Είχαμε επιτήρηση. Ο κ. Μητσοτάκης λόγω πανδημίας δεν είχε κανέναν περιορισμό».

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στους έμμεσους φόρους, λέγοντας «θα μειώσουμε αμέσως τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ αν κερδίσουμε» και μίλησε για τρομακτική υπερφορολόγηση. Πρόσθεσε δε πως είναι Τραμπ-ική η στάση του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος αμφισβητεί ακόμη και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που λένε ότι ο μέσος μισθός μειώθηκε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στον φράχτη στον Εβρο, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αντίρρηση να επεκταθεί αλλά προσθέτοντας ότι το μεταναστευτικό δε λύνεται με τον φράχτη. «Πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Το Μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν πρέπει η χώρα να αισθάνεται δεσμοφύλακας. Πρέπει να πάρουν όλοι ευθύνη» είπε.