Η Σούλη Σαμπάχ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της ήταν από την Κύπρο και η μητέρα της από τη Χίο. Το πραγματικό της όνομα είναι Αναστασία Χριστοδούλου, ενώ το Σαμπάχ σημαίνει Αυγή και είναι ένα από τα ονόματα που προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση την εποχή εκείνη, προσθέτοντας στην ήδη επιβλητική εικόνα της.

Φοίτησε στο Αβερώφειο γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας, όπου συμμετείχε σε όλες τις σχολικές παραστάσεις, και από το δημοτικό έγραφε ποιήματα έχοντας πάντοτε μια κλίση προς την τέχνη και τα καλλιτεχνικά. Εκείνη την εποχή, βέβαια, δεν ήταν το καλύτερο για τη φήμη μιας κοπέλας να γίνει τραγουδίστρια. Ήταν ακόμα ταμπού.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Η πρόταση γάμου στην ηλικία των έντεκα

Στα έντεκα της χρόνια ήταν ακόμη παιδί, αλλά εμφανισιακά έμοιαζε μεγαλύτερη. Έτσι τη ζήτησαν σε γάμο στην Αίγυπτο, αλλά φυσικά οι γονείς της αρνήθηκαν.

Όταν η Αναστασία ήταν 23 ετών, βρέθηκε στην Αθήνα συνοδεύοντας τη μητέρα της για να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις.

Τότε γνώρισε τον άντρα της ζωής της, τον ηθοποιό Δημήτρη Νικολαΐδη. Ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος και λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους, παντρεύτηκαν και έμειναν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος του ηθοποιού το 1993. Στο πλευρό του άντρα της, αποφάσισε να γίνει και εκείνη καλλιτέχνης. Άρχισε να τραγουδάει, για το κέφι το δικό της και της παρέας της, όποτε πήγαιναν σε κάποιο ταβερνάκι ή μεγαλύτερο κέντρο διασκέδασης.

Σε συνέντευξή της πολλά χρόνια μετά θα πει: «Είμασταν αυτοκόλλητοι. Από την πρώτη στιγμή. Είχε πρόβλημα με το αναπνευστικό του, αυτό το καλό παιδί, ο Δημητράκης μου. Είχε και ο πατέρας του και η μητέρα του. Ήταν άτυχος. Όταν περπατούσαμε στον δρόμο έβγαινα μπροστά για να μιλήσω εγώ για αυτόν, του ήταν δύσκολο να μιλάει και να περπατάει».

Δείτε την τελευταία της συνέντευξη

Το υποκοριστικό που την έγινε γνωστή

Σε ένα κέντρο ο ιδιοκτήτης, της πρότεινε να πιάσει δουλειά στο μαγαζί ως τραγουδίστρια, καθώς ξεχώριζε και για το μπρίο της που ξεσήκωνε τους θαμώνες. Δέχθηκε, αλλά με τον όρο να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο. Οι υπάλληλοι της έβγαλαν το Σούλη και ο ιδιοκτήτης «κόλλησε» δίπλα και το Σαμπά. Οι πρώτες εμφανίσεις ήταν πετυχημένες και η Σούλη αποφάσισε να αφιερωθεί στο τραγούδι.

Όταν ζήτησε να χρησιμοποιήσει το κανονικό της όνομα, ο ιδιοκτήτης του κέντρου της είπε πως ήταν πια αργά, αφού ο κόσμος την είχε ήδη μάθει ως Σούλη Σαμπά.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να προσθέσει ένα «χ» στο επίθετο, ώστε να γίνει πιο ανατολίτικο και να σημαίνει κάτι. Έτσι το έκανε Σαμπάχ, που σημαίνει αυγή.

Το 1959 άρχισε να εμφανίζεται και στο θέατρο ως ηθοποιός. Δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πήρε ειδική άδεια ως εξαιρετικό ταλέντο για να μπορεί να παίζει σε παραστάσεις.

Μεγαλώνοντας, έκανε σόου σε νυχτερινά μαγαζιά, έδινε συναυλίες, συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις της, αλλά και τις κινηματογραφικές. Το 1971 εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στην τηλεόραση , όπου συνολικά πήρε μέρος σε 12 σειρές. Η καριέρα της ήταν πολύ πλούσια, αλλά η ίδια έλεγε ότι «ο ωραιότερος ρόλος που είχε στη ζωή, ήταν αυτός κοντά στον άντρα της».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Ακούστε την στο Φιρί Φιρί το Πας

Το πρόβλημα υγείας που την καθήλωσε

Τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια, όταν το αυτοάνοσο νόσημα της ψωρίασης που την ταλαιπωρούσε από παλιά επέστρεψε για να την ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο. Η Σούλη Σαμπάχ το πάλεψε και κέρδισε αυτή τη μάχη.

Όμως, μια πτώση που είχε από τη σκάλα την καθήλωσε στο κρεβάτι.

Η Σούλη Σαμπάχ είχε πει στην τελευταία της συνέντευξη το 2018: «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι τέτοια, που αργά ή γρήγορα θα νιώσεις μοναξιά, αν δεν έχεις κάποιον δικό σου άνθρωπο στη ζωή. Ο καλλιτέχνης παλεύει με τη ματαιοδοξία του, με τα εγώ του. Και όταν τα φώτα σβήσουν, τότε αντιλαμβάνεται πως όλη η ζωή του κρεμόταν σε ένα τεντωμένο σχοινί χωρίς γυρισμό. Δυστυχώς κι εγώ, όταν βρισκόμουν στις δόξες μου, δεν έπαιρνα τηλέφωνα τους συναδέλφους μου. Άρα γιατί εκείνοι να μου τηλεφωνήσουν;».

Και είχε ξεκαθαρίσει: «Εγώ δεν πρόκειται να κλειστώ σε γηροκομείο και είμαι απόλυτη σε αυτή την απόφασή μου. Έχω το σπίτι μου, έχω τις βεράντες μου. Θέλω να πεθάνω σπίτι μου. Αποκλείεται. Και εξάλλου εκεί με ποιους θα κάνω παρέα; Δεν ξέρω κανέναν, δεν θα με ξέρει κανένας. Θα είμαι ένας ξένος ανάμεσα σε ξένους. Κάποτε, όταν ζούσαν οι δικοί μου άνθρωποι, σκεφτόμουν τον θάνατό τους και τον δικό μου θάνατο και πώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση. Πλέον όμως δεν σκέφτομαι τίποτα απ’ όλα αυτά. Ούτε και φοβάμαι τον θάνατο. Όπως δεν ξέρω πώς ήρθα στη ζωή, έτσι δεν ξέρω πώς θα φύγω και πού θα πάω. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Η κατάστασή της χειροτέρεψε στην πανδημία

Η Σούλη Σαμπάχ ζούσε πλέον μόνη και έρημη μέσα σε ένα «σκοτεινό» όνειρο, ανήμπορη ν’ ανατρέξει στις αναμνήσεις της θρυλικής καριέρας της στον κινηματογράφο, το πάλκο και το θεατρικό σανίδι.

Στο αρχοντικό σπίτι της στην Πανόρμου, εκεί όπου βίωσε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της, μόνο οι πολλές φωτογραφίες θύμιζαν το ένδοξο παρελθόν της. Στην ίδια τα πάντα φαίνονταν ξένα.

«Δυστυχώς, η Σούλη ζει πλέον καθηλωμένη στο κρεβάτι, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει εδώ κι έναν χρόνο περίπου» αποκάλυψε στην εφημερίδα Espresso άνθρωπος που επισκέπτεται κατά διαστήματα (με ιδιαίτερες λόγω των μέτρων προφυλάξεις για τον εφιαλτικό κορωναϊό) την πρωταγωνίστρια με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η Σαμπάχ δεν είχε κανέναν συγγενή κοντά της. Στο πλευρό της βρισκόταν μόνο μία οικονόμος, η οποία τη φρόντιζε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσω φέισμπουκ 

Δείτε την σε μία συνέντευξη με τη Μέλπω Ζαρόκωστα 

*Με στοιχεία από mixanitouxronou.com.cy και wikipedia.com