Έληξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η προθεσμία για την υποβολή, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, των δηλώσεων των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων που θέλουν να λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκλογές 2023: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος στο κόμμα Κασιδιάρη

Οι υποψηφιότητες κομμάτων και συνδυασμών ανέρχονται στις 48, μαζί με τον φάκελο που υπέβαλε το ναζιστικό μόρφωμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη  με πρόεδρο, στρατιωτικό εκπαιδευτή της Σχολής Ευελπίδων, και αυτόν που κατέθεσε και το κόμμα «ΕΑΝ” του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Πώς οι δικαστές θα ξεδιαλύνουν τον γρίφο με τα κόμματα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου

Η προσοχή όλων πλέον στρέφεται στις 2 Μαΐου, οπότε σε δημόσια συνεδρίαση, ο Άρειος Πάγος θα κάνει την ανακήρυξη των κομμάτων και των συνδυασμών που θα «κατέβουν» τελικά στον στίβο των εκλογών.

Και εδώ οι δικαστές του Α1 τμήματος, αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ερώτημα, αν το «διαζύγιο» Κασιδιάρη Κανελλόπουλου, είναι πραγματικό ή κόλπο για να παρακαμφθεί πιθανό μπλόκο του Αρείου Πάγου στους «Έλληνες».

Αλλωστε από την αρχή που έγινε γνωστό το πολιτικό διαζύγιο, υπήρξαν υποψίες πώς επρόκειτο για έναν ακόμη ελιγμό ώστε αν οι «Έλληνες», δεν πάρουν έγκριση μπορεί το «ΕΑΝ» να αναλάβει τον ρόλο τους με τον Ηλία Καισδιάρη να δίνει τη γραμμή του κόμματος μέσα από τη φυλακή.

Η απαγόρευση στην κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη ως απλού υποψήφιου με τους «Έλληνες» στην Α’ Αθήνας (όπως ανακοίνωσε χθες) δεν μπορεί να υπάρξει,  καθώς η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων – άρα και του εκλέγεσθαι – επέρχεται μόνο κατόπιν αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.

Οπως τονίζεται,  φραγμός στην προσπάθεια επανόδου του στη Βουλή μπορεί να μπει βάσει του νόμου που κηρύσσει αυτομάτως παράνομα κόμματα στα οποία κατέχουν επιτελική θέση (Προέδρου, Γενικού Γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμου εκπροσώπου) πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα κατά της πολιτείας και έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καταλαμβάνοντας και την «πραγματική ηγεσία» ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «αχυρανθρώπων» που μπαίνουν εικονικά «μπροστάρηδες» για να ξεπεραστούν τα ασυμβίβαστα του νόμου.

«Δεν αποκλείεται να είναι τέχνασμα»

Δεν αποκλείεται ο Κασιδιάρης να προχώρησε σε αυτή την επιλογή, πιστεύοντας ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, να στοχεύει δηλαδή στην απόρριψη του κόμματος «Έλληνες» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ώστε στη συνέχεια να προσφύγει κατά της συνταγματικότητας του νόμου.

Κάτι που ενισχύει τις υποψίες, ότι το «διαζύγιο»Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου, είναι τελικά ένα τέχνασμα.

Εκτίμηση που δεν απέκλεισε ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Σαφώς μπορεί να είναι τέχνασμα» είπε ο κ.Χρυσόγονος, σημειώνοντας ότι οι δικαστές βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει». Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, προσθέτοντας ότι η συζήτηση και οι προβλέψεις μπορεί να είναι μια μορφή παρέμβασης, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο «καταδικασμένος Κασιδιάρης, έχει το θράσος μέσα από τις φυλακές να απειλεί δικαστές».

Πού οφείλεται ο αριθμός ρεκόρ των κομμάτων που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κομμάτων που θέλουν να κατέβουν στις φετινές εκλογές θεωρείται ρεκόρ και είναι διπλάσιος από αυτόν του 2019, οπότε είχαν δηλώσει υποψηφιότητα 24 κόμματα και συνδυασμοί κομμάτων.

Κάτι που οφείλεται, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Αννα Κανδύλη, και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. που δίνει μια παραπάνω ελπίδα, σε μικρά κόμματα να μπουν στη βουλή.

Σήμερα Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 λήγει η προθεσμία της μιας (1) ημέρας για την προσφυγή για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος πολιτικού κόμματος ή για την ιδιότητα του Προέδρου ή μέλους της Διοικούσας Επιτροπής αυτού, που υποβάλλεται αποκλειστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 1 του άρθρου 37, ενώπιον του Α1′ Τμήματος του Αρείου Πάγου.