Η αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ έχει αρχίσει καθώς απομένουν 10 ημέρες μέχρι να στεφθεί βασιλιάς ο πρωτότοκος γιος της αείμνηστης Ελισάβετ Β’.

Ο Κάρολος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, καθιστώντας τον, τον γηραιότερο νέο μονάρχη στη βρετανική ιστορία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, τα σχέδια έχουν εκπονηθεί με την κωδική ονομασία Operation Golden Orb και θα αντικατοπτρίζουν το όραμα του νέου ηγεμόνα για «μια πιο σύγχρονη μοναρχία». Η τελετή στέψης θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου 6 Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ήδη το Αβαείο του Γουέστμινστερ έχει κλείσει τις πόρτες του στους επισκέπτες. Επίσης θα στηθούν σαρωτές τύπου αεροδρομίου για να ελέγξουν τους 2.000 καλεσμένους.

Ο χώρος της στέψης και ο θρόνος της στέψης θα παραμείνουν στον Αβαείο ώστε όταν ανοίξει ξανά στις 8 Μαΐου, οι επισκέπτες που έχουν κλείσει χρονομετρημένα εισιτήρια να μπορούν να δουν την ιστορική σκηνή μέχρι τις 13 Μαΐου.

Εν μέσω μεγάλης ασφάλειας, η ιστορική «Λίθος του Πεπρωμένου» η ογκώδης πέτρα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τελετής στέψης των βασιλέων και σύμβολο της μοναρχίας, θα ταξιδέψει από τη Σκωτία από το κάστρο του Εδιμβούργου, στο Λονδίνο για να τοποθετηθεί κάτω από τον θρόνο για τη στέψη του βασιλιά.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, η αίθουσα χορού του Παλατιού του Μπάκιγχαμ έχει μετατραπεί σε ένα ακριβές αντίγραφο της σκηνής της στέψης ώστε ο βασιλιάς Κάρολος και  η Καμίλα να κάνουν κρυφές πρόβες για τη μεγάλη μέρα.

Ωστόσο , με το Αββαείο του Γουέστμινστερ να είναι πλέον κλειστό, μπορούν να πραγματοποιηθούν επί τόπου πρόβες, με τον Βασιλιά και την Καμίλα να αναμένεται να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως

Πρόβα του ιππικού στους άδειους δρόμους του Λονδίνου

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες εκατοντάδες έφιπποι παρέλασαν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου σε μια μεταμεσονύκτια πρόβα για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, έφιπποι του βασιλικού Οίκου με άλογα και άμαξες παρήλασαν στους ήσυχους δρόμους γύρω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προετοιμάζοντας την πολυαναμενόμενη εκδήλωση για τη στέψη.

Η πρόβα διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκέντρωσε τα βλέμματα των λιγοστών περαστικών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 6.000 άνδρες και γυναίκες από τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανέφερε το BBC.