Είναι μακρύς ο κατάλογος των λαθών στην εφετινή εγκυκλοπαίδεια με τα πεπραγμένα της ελληνικής διαιτησίας. Αποκορύφωμα, ασφαλώς, τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο Γ. Καραϊσκάκης. Εκεί, δεν ήταν μόνον τα τρανταχτά σφάλματα. Το υπέρ της ΑΕΚ πέναλτι. Το φάουλ πριν από το τρίτο γκολ των φιλοξενούμενων.

Ηταν μια συνολικά «παράξενη διαιτησία» και ένας ρέφερι στο VAR που λες και δεν ήθελε να φωνάξει τον διαιτητή της αναμέτρησης, εν προκειμένω τον Μάσα, να κάνει τη λεγόμενη «ανασκόπηση»«. Συζήτησαν, τα είπαν, έληξε. Πίστεψε, δηλαδή, ένας Elite τι του είπε ένας συνάδελφός του με αυταπόδεικτα  μικρότερη εμπειρία. Αλλά μήπως ήταν η πρώτη φορά που ανάμεσα σε αγωνιστικό χώρο και αίθουσα «ηλεκτρονικού διαιτητή» υπήρξε μεγάλο μπλέξιμο;

Μόλις τη δεύτερη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Τρίπολη για το εκ προοιμίου δύσκολο ματς με τον Αστέρα. Διαιτητής ο Καραντώνης και στο 82’ είχαμε περίπτωση πέναλτι σε χέρι του Τζουγκάνοβιτς μετά σέντρα του Ροντρίγκες, αλλά την άφησαν τη φάση να περάσει…Τι κι αν ήταν το χέρι του αλλοδαπού μπακ σε αφύσικη θέση; Καραντώνης και Ευαγγέλου (στο VAR) τήρησαν σιγήν ιχθύος. Δεν θα έπρεπε. Όπως τίποτα δεν καταλογίστηκε και λίγο μετά, στο 87’, καθώς δεν είδαν παράβαση (πέναλτι θα ήταν) στο σπρώξιμο του Καστάνιος στον Βαλμπουενά.

Το πέναλτι που δεν έδωσε ο Καραντώνης

Αν πάμε στην 11η αγωνιστική, τότε θα θυμηθούμε μια φάση που σήκωσε μπόλικη σκόνη. Δίκαια την κουβέντιασαν οι πάντες. Ο Κέλετ από τη Δανία στο ντέρμπι των αιώνιων στη Λεωφόρο. Στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Αβιλα «προστατεύει τον χώρο» και απλά ακουμπά τον αντίπαλο στο στήθος. Πέναλτι ο Κέλετ. Ο επίσης δανός ρέφερι  Σούνμπεργκ στο VAR,  καλεί τον Κέλετ να αναθεωρήσει την απόφασή του για πέναλτι, αλλά ο διαιτητής δεν κάνει πίσω. Καταλογίστηκε κι όμως δεν ήταν.

Λίγο μετά, τη 13η αγωνιστική, ο Νάιμπεργκ από τη Σουηδία θα μπορούσε να δώσει δεύτερη κίτρινη στον Αμραμπατ στο ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης. Ο μαροκινός μεσοκυνηγός της ΑΕΚ μολονότι είχε κίτρινη, δεν δίστασε να κάνει επικίνδυνο παίξιμο σε βάρος του Ροντρίγκες. Μάλιστα, ο Αμραμπατ γλύτωσε την κάρτα και στο δεύτερο ημίχρονο όταν έσπρωξε τον Χουάνγκ.

Και ο Πινέιρο

Ξανά διαιτησία που ξεσήκωσε θύελλα ήταν αυτή στο ντέρμπι του Νέου Φαλήρου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ο Πινέιρο ο ρέφερι από την Πορτογαλία και στο 89’ γκολ ο Βρουσάι αλλά ο Μέλο (VAR) ζητεί να δει τη φάση ο διαιτητής γιατί ήταν εκτεθειμένος ο Ελ Αραμπί. Κι όμως, ούτε επηρέαζε τη φάση ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού, ούτε «έπαιξε τη μπάλα», ούτε παρεμπόδισε αντίπαλό του να πάει προς τη μπάλα και να την κερδίσει. Πού ήταν η παράβαση;

Το γκολ του Βρουσάι που δεν μέτρησε

Στο φινάλε της κανονικής διάρκειας και στο 3-1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, διαιτητής ήταν ο Μανιάνι από την Ιταλία. Φάουλ του Μουκουντί στον Κανός στο 6 , τίποτα ο ρέφερι. Θα ήταν και κόκκινη γιατί επρόκειτο για «καθαρή ευκαιρία».

Κοντολογίς, μαζεύτηκαν πολλά. Όχι μόνο σε ματς των Ερυθρολεύκων που όμως έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν πως αδικήθηκαν σε αρκετά ματς. Δεν είναι λόγια του αέρα.

Η διαιτησία τα πήγε άσχημα και σε ματς των play outs. Όταν, μάλιστα, φέρνεις Εlite και δεν τα καταφέρνουν, καλείς άσημους και η κατάσταση είναι χειρότερη, βάζεις έλληνες διαιτητές και υπάρχουν φωνές από τις ομάδες, ενώ και οι VAR-ίστες μπερδεύουν απλές φάσεις, αναρωτιέσαι φωναχτά: πού θα σταματήσει όλο αυτό; Γιατί ένα πρωτάθλημα να «σημαδεύεται» από κακές διαιτησίες που έχουν αλλοιώσει την κατάσταση και  εν τέλει τη βαθμολογία;