Εν μέσω πυρών επιχειρείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε χτύπημα στο γαλλικό κομβόι που εγκαταλείπει την εμπόλεμη χώρα στο οποίο επιβαίνουν και Έλληνες πολίτες. Οι πρώτες αναφορές από τον στρατό του Σουδάν κάνουν λόγο μόνο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

Η επιχείρηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη μεταστάθμευση δύο αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας στην Αίγυπτο προκειμένου να μεταφερθούν Έλληνες και Κύπριοι υπήκοοι που έχουν εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο Σουδάν.

Η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το «εμπόλεμο» Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση, ενώ υπήρξε επικοινωνία του ΥΠΕΞ και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».