Ο κορυφαίος Οδυσσέας Ελύτης έγραψε αυτό το μοναδικό ποιητικό κομμάτι από το Αξιον Εστί που έλεγε:

Έφτασαν ντυμένοι «φίλοι»

αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαια δώρα προσφέροντας.

Και το δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνο σίδερο και φωτιά.

Στ ’ανοιχτά πού καρτέραγαν δάχτυλα μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά.

Μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά.

Ας το θυμόμαστε τώρα που οι φασίστες της Χρυσής Αυγής επανακάμπτουν στην κοινωνία μας. Κι ανεξάρτητα αν το κόμμα Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου αποκλειστεί από τις εκλογές, θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι αν όλοι αυτοί που εμφανίζονται ως «φίλοι», κυρίως στη νεολαία και τα αντισυστημικά στρώματα του εκλογικού σώματος, φέρνουν μαζί τους σίδερο και φωτιά.

Οταν το 2015 πρωταντικρίσαμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ξέραμε με τι έχουμε να κάνουμε. Τους βλέπαμε ξεκάθαρα, καταλαβαίναμε τι είναι.

Τραμπούκοι, άνθρωποι της νύχτας, ψευτόμαγκες, φασίστες με παρελθόν, καθοδηγούμενοι υμνητές της ναζιστικής ιδεολογίας.

Ντυμένοι με μαύρες μπλούζες, με ξυρισμένα κεφάλια, με σβάστικες στο μπράτσο και με τη «ματσίλα» που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ήρθαν για να μείνουν.

Ηταν λίγο από βασιλόφρονες της κακιάς ώρας, λίγο από χουλιγκάνους των γηπέδων, λίγο από βλαμμένους από τα αναβολικά, λίγο από νέα παιδιά που έμαθαν στραβά την ιστορία του Χίτλερ και λίγο από ψευτοπατριώτες που εργαλειοποίησαν τη σημαία και την πατρίδα για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη.

Τους βλέπαμε, τους μάθαμε, τους βρήκαμε μπροστά μας όταν έκαναν τσαμπουκά στις λαϊκές, όταν έδερναν μετανάστες, όταν χτυπούσαν ψαράδες, όταν τελικά μαχαίρωσαν τον Φύσσα.

Και τους αντιμετωπίσαμε με όποιο τρόπο μπορεί μια δημοκρατική κοινωνία να τους αντιμετωπίσει.

Τώρα όμως οι καιροί άλλαξαν. Οι «φίλοι» που είναι εχθροί της Δημοκρατίας έρχονται με άλλα όπλα.

Κρύβοντας τη φωτιά και το σίδερο πίσω από τα social media.

Τώρα δεν χρειάζεται να πετάξουν τρικάκια έξω από τα σχολεία. Ούτε να κάνουν συγκεντρώσεις μαζεύοντας και παραπλανημένους νέους της γενιάς Ζ. Τώρα αρκεί ένα tweet του αρχηγού Κασιδιάρη, ένα βιντεάκι στο TiK Tok που προκαλεί… ρίγη συγκίνησης για την πατρίδα που κινδυνεύει.

Τώρα αρκεί να να «καλουπώνουν» τον ακραίο, ρατσιστικό, φασιστικό λόγο τους κάνοντάς τον «πατριωτικά» τσιτάτα.

Στην εποχή που οι νέοι ενημερώνονται ψηφιακά, που δεν διαβάζουν αναλύσεις και που επηρεάζονται πανεύκολα από ένα fake news, οι φασίστες έρχονται για να γίνουν… της μόδας.

Τώρα ο Κασιδιάρης είναι «ωραίος γκόμενος», «πατριώτης», «πραγματικός δεξιός, όχι σαν τους ξεπουλημένους».

Τώρα οι φασίστες φόρεσαν την προβιά και ο λύκος έχει κρυφτεί.

Βρίσκονται στο ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης. Βρίσκονται στις κερκίδες των γηπέδων, αλλά και σε χώρους δουλειάς, σε παρέες, σε διαδικτυακές συναντήσεις.

Τώρα είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι. Και η ώρα να δώσουμε τη μάχη για να μη ριζώσει η σπορά του μίσους.